Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 7. Attila (30)

Attila 2020. márciusában, munkahelyváltás közben alapította webes ajándékboltját. A webüzlet fő profilja a kisebb értékű design tárgyak forgalmazása, igény szerint kapcsolódó grafikai tervezéssel és nyomdai szolgáltatásokkal kiegészülve.

Családi vállalkozásban gondolkodtak, hogy ne legyenek kiszolgáltatva munkáltatói szeszélyeknek. Tulajdonosként informatikus alapvégzettsége sokat segített a weboldal létrehozásában, később működtetésében. (Attiláról szeretném, ha tudnátok, hogy kedves tanítványom volt és önként jelezte, hogy beszámol vállalkozói tapasztalatairól.)

Attila, a válság kezdetekor indítottad a családi vállalkozást. Épp terveid közt szerepelt a váltás, vagy az első lezárások megjelenésével megláttad a piaci lehetőséget a webshop indításában?

A saját vállalkozás ötlete már bő két évvel ezelőtt felmerült bennem. Sokat őrlődtem, terveztem, költségvetéseket írtam – nem volt egyértelmű döntés. Féltem a kudarctól, mert sajnos az anyagi helyzetünk ezt nem igazán engedné meg. Viszont a számos negatív munkavállalói (alkalmazotti) tapasztalattal beláttam, hogy vagy nyelek, igába hajtom a fejem és úgy, hogy szinte nullára jelentenek be, hagyom, hogy éhbérért a lelkem is kihajtsák, vagy meglépjük a feleségemmel a vállalkozásindítást és felteszünk mindent egy lapra. Ebben látom, látjuk továbbra is a kiutat. Mert az én tapasztalatom az, hogy vagy családdal vagyok és nincsen bevételem, vagy jól keresek, de a család teljesen háttérbe szorul a mindennapokban. Az volt a célom, hogy legalább egy munkahelyet ki tudjunk váltani első körben a vállalkozással. Nem volt tervezett a pandémiás indulás, “szerencsés” véletlen inkább. Ott volt az a pont, hogy besokalltam. A vállalkozás mellett nekem van egy munkahelyem is. Sajnos a feleségem már egy éve nem tud elhelyezkedni.

Mesélj, hogyan sikerült új piaci szereplőként ügyfélkört építeni és talpon maradni a pandémia időszakában?

Nehezen. 🙂 De sikerült szerencsére. Sok újdonságot vezettünk be, és minőségi szolgáltatást nyújtunk vevőinknek. Így szájról szájra terjedve bővült az ügyfélkör. Vicces, de átnézve a hirdetési statisztikát, megdöbbentett a felismerés, hogy kevesebb új vevőt hozott, mint a visszatérő (törzs) vásárlóink ajánlásai.

Milyen extra erőfeszítésekre van szükség, hogy folyamatosan bővülni tudj? Egyáltalán van üres rés a piacon?

Nagyon telített a piac. A környékünkön legalább három ugyanilyen vállalkozás működik. Szerencsére közülük csak az egyik jelent valódi konkurenciát. Sajnos a mai világban tapasztalatom alapján már az is egy extra, ha minőségi munkát adok ki a kezeim közül. Felismertem, hogy sok ilyen vállalkozás nagyon magas haszonkulccsal dolgozik. Mi kisebbel dolgozunk, hogy nekünk is megérje, de ne is arany áron adjuk a termékeket. Grafikus végzettséggel is rendelkezem, nagyon sok mintát terveztem, de ha az ügyfélnek van saját elképzelése, akkor azt ingyenesen megtervezem neki. Tapasztalataim alapján ez egy olyan extra, amit szeretnek a vásárlók. Mindemellett pedig folyamatosan próbálunk újdonságokat bevezetni.

Okozott-e (okoz-e) számodra nehézséget a szállítás akadozása a külföldről behozott áruk esetében? Vagy többnyire magyar termékeket forgalmaztok?

Leginkább hazai beszállítókkal dolgozom, de már náluk is erősen érezhető a szállítás-akadozás, nagyon sok termékből van készlethiányuk.

Milyen pénzügyi nehézségekkel néztél, nézel szembe?

Alacsony tőkével és minimális készlettel tudtunk elindulni, egy alap hőpréssel és nyomtatóval. Szerencsére jöttek a megrendelések szépen, így most már egy nagyobb felületű hőpréssel rendelkezünk, lett egy nagyobb formátumú nyomtatónk és külön textilnyomtatónk is. Plusz egy nagyformátumú vágóplottert is beszereztünk. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően a termékkínálatunk is jóval nagyobb lett. Viszont azt, hogy a korlátozások nem látszanak enyhülni, megérezzük mi is. A bevételek 70-80 százalékkal estek vissza, így most minden nap a túlélésért küzdünk. Sajnos felmerül a vállalkozás szüneteltetése is. Csak bízni tudunk abban, hogy hamarosan visszaáll minden a régi kerékvágásba.

Igényeltél-e, és kaptál-e bármilyen típusú állami segítséget a pandémia kapcsán?

Indulástól mostanáig nem igényeltem támogatást. Viszont nemrégiben érdeklődtem, milyen lehetőségek lennének, válasz azonban nem érkezett. Abból kiindulva, hogy a vállalkozás indítása előtt próbáltunk támogatást kérni és nem kaphattunk, mert az egy főre jutó átlagkereset eléri a 32.000 forintot, nem sok reményt látok arra, hogy kapunk bármilyen támogatást is.

Mit gondolsz a vállalkozásod jövőjéről, ha feloldják a gazdaságot blokkoló pandémiás korlátozásokat? Válságban prosperáló (erősödő) vállalkozásként hogyan fog téged érinteni a válság megszűnése?

A pandémia kezdetén indultunk, tehát véleményem szerint egy nehéz időszakban, a vállalkozás mégis hónapról hónapra erősödött. Sajnos most januárban megállt ez a folyamat. Az embereknek van nagyobb bajuk is most, mint hogy ajándéktárgyat rendeljenek. Én bizakodó vagyok és hiszem, hogy amint a korlátozások feloldásra kerülnek, újra megerősödünk.

Kiemelt kép: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 7. Attila (30)

Pin It on Pinterest