Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 4.

Beszélgetőtársam 25 évvel ezelőtt gazdasági kényszerből lett vállalkozó. Akkor még korántsem volt annyi lehetőség, mint ma, külföldre alig, vagy csak nagyon nehezen lehetett kijutni dolgozni.

Történetét úgy summázza, hogy egyszerűen belecsöppent és csinálja, ahhoz pedig túl öregnek érzi magát, hogy más és új dologba fogjon. A szigetszentmiklósi vállalkozás kerékpárok és alkatrészek értékesítésével foglalkozik és természetesen szervizel is a helyben található kis műhelyben.

Hogyan érintették kerékpárüzletét az elmúlt egy év korlátozó intézkedései?

Tavaly márciusban, amikor az első korlátozások bejöttek, őszintén megijedtem. Sokáig a levegőben lógott, hogy teljes kijárási tilalom lesz és minden üzletet bezárnak. Hál’ istennek nem így lett, örültem, amikor megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kerékpárboltok nyitva maradhatnak.

Az alkatrészbeszerzésben tapasztalt-e bármilyen fennakadást?

Most jelentkezik fennakadás, tavaly még zökkenőmentes volt az alkatrészellátás. Az alkatrészek mind Tajvanból és Kínából érkeznek, és előre egy évre kellene leadni a rendelést. Beszéltem egy importőrrel, tőle tudom, hogy Kínában és Tajvanon is volt olyan alkatrészgyár, amely fél évre bezárt. Ez az oka annak, hogy most már nálunk is gondok vannak az alkatrészbeszerzéssel.

Összességében hogyan hatott a pandémia az üzletmenetre?

Kis számban ugyan, de megjelentek a boltban azok, akikben félelmet keltett, hogy a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön nagy a megfertőződés esélye. Ők nem akartak kockáztatni, tömegközlekedési eszközre szállni, helyette a kerékpárt választották. Persze nem lehet sem az autót, sem a tömegközlekedést kerékpárral kiváltani, de kiegészítő alternatívaként lehet használni.

Hosszabb távon vár-e változást a közlekedési, érintkezési szokásokban a pandémia hatására?

Igen. A kerékpározás még egyértelműen szezonális műfaj idehaza, azt érzem azonban, hogy az egyre erősödő racionális gazdasági megfontolás, részben a vírustól való erősödő félelem összeadódva nagyobb teret fog nyitni a kerékpározás kultúrájának évszaktól függetlenül.

Hogyan tekint a jövőbe vállalkozóként?

Optimistán. Részben azért, mivel a vállalkozásomat nem érinti negatívan a válság. Másrészt pedig azért, mert egyre fegyelmezettebbnek és tudatosabbnak látom az embereket az őszi, második hullám megérkezése óta. Az ügyfeleim vegyesen kerülnek ki a társadalom mindenféle rétegéből és összességében elmondhatom, hogy jobban figyelünk már egymásra, mint egy évvel ezelőtt. Nos, ha innen nézzük, ez valahol optimizmusra ad okot.

Kiemelt kép: Takács Zoltán Photography

Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 4.

Pin It on Pinterest