Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 3. Orsi (49)

Orsi 2019. novemberében, munkahelye megszűnése után alapította körömszalonját Szigetszentmiklóson. A kézápoló és műkörömépítő végzettséget már korábban megszerezte, ezért kézenfekvőnek tűnt, hogy vállalkozásba kezd.

Hogyan tudtál új piaci szereplőként ügyfélkört építeni és talpon maradni a pandémia időszakában?

2020. márciusában a teljes szakma elbizonytalanodott és a legtöbben bezárták az üzletüket. Én nem engedhettem meg magamnak, hogy már a rajtnál elbukjak, ezért tovább dolgoztam és felszívtam azokat az ügyfeleket, akik körmös nélkül maradtak. Különösebb kockázatot nem vállaltam, ugyanis egyedül dolgozom az üzletben és szervezéssel megoldható, a vendégek ne érintkezzenek egymással. Gyakori szellőztetéssel és fertőtlenítéssel sikerült is elkerülni a megfertőződést. A korlátozások feloldása járt némi visszarendeződéssel: sokan visszamentek a korábbi körmösükhöz, de olyanok is bőséggel akadtak, akik kipróbálták az otthon is használható eszközöket és azóta sem tértek vissza a profi műkörömépítőkhöz, sőt talán sosem fognak.

Milyen extra erőfeszítésekre van szükség, hogy folyamatosan bővülni tudj?

Érezhető, hogy az emberek zsebében kevesebb pénz van, mint a válság előtt volt. Ezért sokkal többet kell tennem az ügyfélszerzésért: több tartalmat osztok meg a Facebookon és az Instagramon és hirdetésre is költök, hogy minél több potenciális ügyfél szeme elé kerülhessek. Hangsúlyt helyezek arra is, hogy egyedivé tegyem a szolgáltatásomat. Külföldről hozatok különleges körömnyomdákat, ezzel az újszerű technikával próbálom megcélozni a fizetőképes ügyfeleket.

Milyen pénzügyi nehézségekkel néztél, nézel szembe?

Főállású vállalkozóként havi fix kiadásom a KATA, az üzlet bérleti díja és az anyagok ára, összesen kb. 135 ezer forint. Tavaly tavasszal némi könnyítést jelentett, hogy három hónapra mentesültem a KATA megfizetése alól. Azóta azonban ezt a havi fix 135 ezer forintot és a megélhetésem költségeit minden hónapban, minden körülmények közt ki kell termelnem.

Sok vendéggel érintkezel. Mit szűrtél le, hogyan érintette őket a válság?

Arról már beszéltem, hogy korábban többen engedhették meg maguknak, hogy műkörmöshöz járjanak. Sajnos azt is megtapasztaltam azonban, hogy az én szakmámba is beszivárgott a megélhetési bűnözés. Előfordult ugyanis, hogy a vendég igénybe vette a szolgáltatást, de végül nem fizette ki. Ezek az esetek hetekre-hónapokra aláássák az ember bizalmát mások felé és saját személyes biztonságérzetét is.

Kiemelt kép: Image by spabielenda from Pixabay

Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 3. Orsi (49)

Pin It on Pinterest