Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 5. Tünde

Tünde 2015-ben, gyermekeivel közösen hozta létre családi vállalkozását. Fő tevékenységük villanyszerelési anyagok, valamint villamossági és világítástechnikai eszközök értékesítése.

Az elmúlt egy év hozott ugyan a vállalkozás számára nehézségeket, de sikerrel vették az akadályokat.

Érezhető-e volt a kereslet visszaesése a pandémiás időszakban?

Összességében a forgalom nem csökkent, a 2019-es évhez képest az árbevételünk még kis mértékben nőtt is. A bevételek forrása viszont jelentős átrendeződést mutat: több volt a lakossági apróforgalmam, de a beruházások és a nagyobb közbeszerzési kiírások elmaradtak.

A fő tevékenységi körötök a kereskedelem. Okozott-e az árubeszerzés nehézséget, és amennyiben igen, ezt hogyan oldottátok meg?

Igen, határozottan nehezebbé vált az árubeszerzés, leginkább a külföldről importált termékeknél. Az elmúlt egy évben a korábbinál sokkal többet dolgoztunk azért, hogy ezeket a problémákat meg tudjuk oldani.

Új tevékenységi körökkel is bővítettük a vállalkozásunkat, és ezzel együtt a termékkínálatunkat is átalakítottuk, hogy túl tudjuk élni a nehézségeket. Elsősorban az alkalmazottak és vevők érdekeit tartottam szem előtt. Ezért is kerestem annak a lehetőségét, hogy a korlátozások okozta kiesést pótolni tudjam. A nyitvatartást korlátoznunk kellett, az ebből adódó forgalomcsökkenést a webes értékesítés növelésével és kiszállítással igyekeztem kompenzálni. Ennek köszönhetően eddig nem kényszerültünk rá, hogy a tevékenységünket szüneteltessük vagy az alkalmazottakat negatívan érintő intézkedést hozzunk.

A fentebb elhangzottak tükrében, hogyan látod a vállalkozás jövőjét?

Rosszul indult az idei év, a januári és februári bevételi adatokon már látszik, hogy fogy a lakosság pénze. Aggodalommal tekintek a jövőbe. Erősen el kell gondolkozni, hogy az akadozó beszállítás miatt esetleg szűkítsem-e a termékkört. Sajnos ebben a bizonytalan helyzetben akár a létszámcsökkentésre is rákényszerülhetünk.

Az IPA mértékének felére csökkentéséről szóló döntés segíthet a vállalkozásodnak?

Szerintem nagy hasznuk van a helyben maradó adóknak. Én nem is csökkentettem volna az iparűzési adót, boldogan fizetnék be az önkormányzatnak akár a 2%-os mértéknél többet is, ha konkrétan tudnám, hogy az adómból lett a járda szélesebb és került a játszótérre mászóka, vagy épült bármi hasznos. Nem értek egyet azzal, hogy pont annak vették el a felét, amiből Miklós fejlődhetne, inkább az államnak fizetendő járulékokat kellett volna csökkenteni.

Nekem jó érzés, hogy miklósinak vallhatom magam. Ide járok zöldségeshez, óráshoz, henteshez. Ha mindenki így gondolkodna, nekünk is jobb lenne és az összes helyi vállalkozónak, sőt egész Szigetszentmiklósnak. Maradjon helyben a pénz, ne hívjunk az ország másik végéből villanyszerelőt, keressük helyben a lehetőségeket, megbízható és jó szakemberek és üzletek vannak itt is.

Kiemelt kép: Takács Zoltán Photography

Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 5. Tünde

Pin It on Pinterest