Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 2. Lilla (46)

Lilla diplomás ápoló és aneszteziológiai szakasszisztens. Vállalkozását 2011-ben hozta létre szintén egészségügyi képzettségű férjével.

Előbb csak foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat végeztek és rendezvények egészségügyi biztosításával foglalkoztak, 2020 eleje óta azonban elsősegélynyújtó tanfolyamokat is szerveznek és házi ápolással is foglalkoznak. Arról beszélgettünk, hogyan sikerült alkalmazkodniuk a járvány következtében megváltozott piaci viszonyokhoz.

Hogyan hatott a járványhelyzet az egyes tevékenységi köreitekre?

Az elvégzett foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások számában 2020-ban az előző évhez képest nem tapasztaltunk számottevő változást. Viszont a rendezvényekre vonatkozó korlátozások bevezetése miatt az egészségügyi biztosítási megbízásaink száma nullára esett vissza. Egészségügyi tanfolyamokat épp egy éve kezdtünk szervezni. Akkor vásároltuk meg a tanfolyamokon használatos eszközöket, ám a befektetésünkből eddig semmi sem térült meg. Sokan áttértek a személyes jelenlétet igénylő tanfolyam helyett az online verzióra, ezt azonban mi nem tartjuk célravezetőnek. Gyakorlás nélkül nem lehet használható tudásra szert tenni.

A járvány első hullámában a házi ápolás iránti kereslet nagymértékben megugrott, ezért mi is erre helyeztük át a hangsúlyt a vállalkozásunkban. Az elmaradt műtétek, az akadozó diagnosztika és szakorvosi ellátás, az átgondolatlan ágykiürítés és a beavatkozásokat követő utógondozás hiányosságai miatt a korábbiakhoz képest sokkal több beteg szorul házi ápolásra, mi pedig minden erőnkkel igyekszünk a piaci rést kitölteni. Betegeink többsége Szigetszentmiklóson és környékén, illetve Pest megye és Budapest déli részén él.

A házi ápoláson keresztül van rálátásod a betegek és hozzátartozóik problémáira. Megosztanád velem a tapasztalataidat?

Nagyon sokat dolgozunk, minimális haszonnal. Szerencsére mindkettőnknek van főállása, így megtehetjük, hogy házi ápolási szolgáltatásainkat a szokásos piaci ár felére árazzuk be. Az emberek most kevésbé támaszkodhatnak az egészségügyi ellátó rendszerre és maguknak kell megoldaniuk egészségügyi problémáikat, közben pedig romló jövedelmi helyzetük miatt szokásos kiadásaikat is egyre nehezebben fedezik. Ez a mi hozzájárulásunk a felépülésükhöz.

A járványhelyzet miatt a betegek jóval hamarabb kerülnek haza a kórházból, mint az indokolt lenne. A család nem tud szondán át táplálni, sebet kötözni, sztómát gondozni, felfekvést kezelni. Úgy tapasztaltuk, az emberek magukra vannak hagyva a problémáikkal, és sok esetben a háziorvos sincs tisztában azzal, milyen lehetőségei vannak a családoknak a beteg állapotának javítására. A helyzet ráirányította a figyelmet arra is, hogy jelentős a nem megfelelően képzett házi ápolók aránya, akik elavult eszközökkel és módszerekkel dolgoznak, és nincs a birtokukban az a kapcsolatrendszer sem, ami révén a betegek eljuthatnak szakorvoshoz. Sajnos sok kétségbeesett beteggel és hozzátartozóval találkozunk munkánk során. Ebben a helyzetben felemelő és egyben megnyugtató érzés, hogy mi lehetünk azok, akik segítenek a felépülésben, a gyógyítás mellett elkötelezetten, szakszerűen, ahogy a mottónk is mondja: „Azért, hogy mások élhessenek!”.

Milyen elmozdulásra számítasz a járvány végét követően?

Remélem, lassan visszarendeződik a járvány előtti helyzet, az egészségügyi ellátó rendszer a korábbi szinten lesz képes ellátni a feladatát, s a jelenleg a házi ápolásban dolgozók terhei csökkennek a jövőben. A korlátozások feloldása után leginkább az egészségügyi tanfolyamokban és a rendezvények egészségügyi biztosításában látjuk a vállalkozásunk jövőjét.

Kiemelt kép: Takács Zoltán Photography

Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 2. Lilla (46)

Pin It on Pinterest