Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 25. Claudia (28), edző

Ezt az interjút telefonon készítem. A hang hallatán rögtön kirajzolódik a vonal túlsó végén egy határozott, dinamikus, érett személyiség. Claudia 28 éves, vállalkozó, aki sikerrel alkalmazkodott a pandémia következtében megváltozott viszonyokhoz.

Tavaly februárban, a járvány első hullámának kezdete előtt egy hónappal döntöttél úgy, hogy saját vállalkozást indítasz. Kudarc is lehetett volna a végeredmény, de Te nehezített pályán is sikerre vitted a vállalkozást. Mi a titkod?

Nem egyik napról a másikra ment végbe a váltás, hanem hosszú évek alatt teremtettem meg a vállalkozás alapjait. Mire felmondtam a munkahelyemen, ahol 5 évig dolgoztam német nyelvű ügyfélszolgálatosként, akkorra már 6-7 éve építettem párhuzamosan az edzői karrieremet. A munka és az edzősködés mellett versenytáncoltam is, 5 éves korom óta, összesen 21 éven keresztül. 2019. decemberében a moszkvai vb-n léptem parkettre utoljára. Akkorra már elértem minden kitűzött célomat, és a korom is indokolta a versenyzés befejezését. Ugyanakkor a három tevékenységet is nehéz volt már összeegyeztetni. Egy ponton úgy tűnt, érdemes csak az edzősködéssel foglalkozni, hiszen meg lehet élni belőle.

Kérlek, mesélj arról, hogy indult be az edzői karriered!

2013-ban kezdem táncoktatóként dolgozni Szigetújfaluban. Kezdetben latin versenytáncokat tanítottam (samba, rumba, cha-cha-cha, paso doble, jive), ezeket később kiegészítettem olyan latin-amerikai divattáncokkal, mint a salsa és a mambo. Ezeket egyedül is lehet táncolni, ezért igazán nőknek valók.

A kezdetektől éreztem, hogy van igény a hölgyek körében a tánc mellett más típusú mozgásformákra is, mint például az intervall jellegű edzés, ezért beiratkoztam a Testnevelési Egyetem sportedzői képzésére. Rengeteg tanfolyamon és továbbképzésen vettem részt: Pilates Oktató, Capoeira – és Box Aerobic Oktató, Stretching és SMR henger Továbbképzések, stb. 2 éve elvégeztem egy Táplálkozási és Életmód Tanácsadó tanfolyamot is, hogy teljes körű szolgáltatást tudjak nyújtani a vendégeimnek. A paletta egyre szélesedett, tornáztattam gyerekeket, felnőtteket, és 60 év feletti hölgyeket is. Szigetújfaluban, Ráckevén és Szigetszentmártonban tartottam edzéseket, és végül összesen 8-10 mozgásformára bővítettem a kínálatot.

Mikor döntöttél a saját vállalkozás beindítása mellett?

A stabil vendégkör elég gyorsan összejött, 2019 végétől pedig már tudatosan készültem a váltásra, szervezéssel, marketinggel. Ennek is köszönhető, hogy bár még csak 1 hónapja dolgoztam a saját vállalkozásomban, amikor 2020. március 13-án lezárt az ország, én 3 nappal később már online órát tartottam. Nyárig csak online órák voltak, június és az újabb koronavírus-hullám, november közt normál és online órákat egyaránt tartottam, november óta ismét csak online edzem a vendégeket.

Mik a tapasztalataid az online edzésekkel kapcsolatban?

Sokkal több emberhez el tudtam jutni, kb. kétszer annyi követőm van most a kiinduló helyzethez képest. A kommunikációnk egyirányú, azaz csak a lányok látnak engem, én nem látom őket. Így nem tudom, jól csinálják-e a gyakorlatot és motiválni is nehezebb őket. (Lehetne ugyan Zoom-ot használni, de az 5-10 emberig megfelelő, de 70-nél már kezelhetetlen.) Ennek ellenére a vendégek kemény magja online is sokat fejlődött. A vendégeim 50%-ának nagyon bevált az online edzés, sokkal jobban illeszkedik az életformájukhoz. Azok, akik számára az volt a kikapcsolódás a Covid előtti időkben, hogy néhány órára elszabadultak otthonról, az online edzés nem ideális. Ők panaszkodnak, hogy felszaladt pár kiló és picit ellustultak.

Igényelt az online tevékenység elindítása valamilyen befektetést?

Speciális lámpát vettem, illetve egy állványt a csapatomtól kaptam. A legnagyobb áldozatot a párom hozza, akit az edzések idejére „ki kell tennem a nappaliból”, és türelemmel viseli az órákat.

Milyen terveid vannak most?

Ragaszkodom a személyes órákhoz. Jövő héttől elvileg lehet védettségi igazolvánnyal edzőterembe menni, ezért már fel is kerestem a tornatermeket. Úgy készülök, hogy jövő héttől az online órák mellett, újra tarthatok személyes órákat is.

Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 25. Claudia (28), edző

Pin It on Pinterest