Bedőlt álmok – irracionalitás és az állami megalománia

Újabb hír, hogy 2026 helyett 2031-ben kell megkezdeni a Paks2-t finanszírozó orosz hitel törlesztését. A Varga Mihály gazdasági miniszter által 2014-ben aláírt a paksi bővítés pénzügyi alapját adó szerződésben foglalt határidő csúszik 2031-re. Miért? És mi lesz ebből?

A Paks II. Zrt. honlapján közzétett “idővonalon” is jól látszik, hogy hosszú évek alatt alig történt előrelépés. Bedől egy újabb “álom”?

Nézzük a rossz példákat!

Piliscsabai Pázmány * Ócsai Lakópark * Szigetszentmiklósi Stadion
Közös a “hiába”…..Grandiózus – teljesen végiggondolatlan álmok.
Megvalósulás helyett csőd és félmegoldások.

Nem elég a szándék, ha nincs mellette szakmai tervezés.Hiába erőltetünk valamit, ha nem előzik meg közösen kiérlelt szakmai gondolatok – nem fog működni. És nem azért, mert nem volt elég a beton, vagy rosszul tervezett az építész, vagy nem lett elég grandiózus, mutatós – azért mert nem elégít ki valós társadalmi igényt, nem orvosolja a valós kézzelfogható problémát és nem nyújt megoldást, vagy mert nem lehet működtetni. Pont.

Van, amit el sem kellett volna kezdeni. A fenti 3 ikonikus betontömeg erre ékes példa. Vajon, így jár majd Paks2 is? Maga a betontömeg jelenléte épp kitakar, kitakarja a lényeget, az embert és az épület lelkét, a működést.

Amit ad helyette:

Piliscsaba Pázmány épületkomplexum: egy a jövőnek fennmaradó campus illúzióját adja – a Pázmány bölcsészkarának kiköltöztetése eleve katasztrofális ötlet volt és megépülésekor is vitatták, hogy mennyire lehet beágyazódni egy diákvárosi infrastruktúrával nem rendelkező pihenővárosba.
Ócsai Lakópark: a komfortos lakóhely, élettér-megoldás illúzióját adta – megépülésekor szinte minden szakmai és gondolkodó fórum vitatta a helyszín alkalmasságát az infrastruktúra teljes hiánya miatt. Szinte semmi nem teljesült az ígéretekből. Nem épült óvoda, nincs SZTK, templom és már nem is lesz.
Szigetszentmiklósi Stadion-torzó: tömeg és látványsport komplexum működtetése egy sportmúlttal rendelkező agglomerációs városban – stabil anyagi háttér nélkül bebukott építkezés, ami lenullázódó városi sportegyesületet, megrekedő sportéletet eredményezett.

A miklósi helyzetről tudni kell, hogy csak a telek van a helyi önkormányzat tulajdonában. A tulajdonosok már 2018-ban igyekeztek megoldást találni a megrekedő helyzetre és befejezni a beruházást, de kormányzati segítség késlekedett, így megindult a felszámolás.

Elgondolkodtató a kormányzati sportköltések kiegyensúlyozottsága 2020-ban is, amikor 140,2 milliárd forintot csoportosítottak a sport területére. Napokra lebontva ez 541 millió forintos kiadást jelent.

2020-ról beszélünk. Arról az évről, amiben hónapok teltek el karanténos időszakokkal, lezárásokkal…!?!

Források:
Népszava: Paks2: Már Moszkva sem hiszi
Bors: Noémi a devizahitelesek ócsai lakóparkjából
Átlátszó: 120 milliárd forintot elköltöttek, két irodaház és egy konyha már megépült a Paks2-projektben
HVG: Több mint 140 milliárd forintot költött a kormány a sportra a koronavírus-járvány alatt
Válaszonline: A lázálom vége: ezért számolják fel a Pázmányt Piliscsabán

Kiemelt kép: Takács Zoltán Photography

Bedőlt álmok – irracionalitás és az állami megalománia

Pin It on Pinterest