Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 15. Ferenc

Ferenc autóipari beszállító, kft-je fröccsöntött autóalkatrészek gyártásával foglalkozik. Az alapcéget még 1984-ben alapította.

Ez a cég 2012-ben felszámolással szűnt meg, miután egy 80 millió forintos ki nem fizetett megrendelés csődbe vitte. Ferencnek akkor 38 alkalmazottól kellett megválnia.

Hogyan álltál talpra azt követően, hogy csődbe ment a céged?

Mindent elölről kellett kezdenem. Még ugyanabban az évben új vállalkozást alapítottam. 2019-ben már durván 90 millió forintos árbevételt értünk el és 15 embernek adott munkát a cégem.

Hogy alakult a válság első éve, 2020?

2020-ban már csak 40 millió forintos árbevételünk volt az előző évi 90 millióhoz képest, a foglalkoztatottak számát pedig kétharmadára, 15-ről 10-re kellett csökkentenem. Kemény döntéseket kellett meghoznom, de a piac is kemény lett.

Már januárban kijöttek az eladási statisztikák. Az újautó-eladások 2020-ban 2019-hez képest 20%-kal estek vissza, ami durván „alávágott” a teljes autóiparnak. Persze éreztük a saját bőrünkön is a visszaesést: egyre kevesebb megrendelés érkezett. Hiába, mind a magánszemélyek, mint a vállalkozások megsínylették a Covid-járványt. A tervezett vásárlásokat elhalasztották későbbre, ha ugyan nem mentek tönkre.

Mit gondolsz, Ti túlélitek a válságot?

Ha igen, akkor sem azért, mert bármivel is segítene bennünket a kormány. Egyelőre van annyi megrendelés, ami mellett túl lehet élni. Ha marad ez a bevételi szint, megmaradunk, ha nem, akkor jön a 2012-es forgatókönyv, felszámoljuk a céget.

Kiemelt kép: ThisIsEngineering fotója a Pexels oldaláról

Villáminterjúk helyi vállalkozókkal a válságról – 15. Ferenc

Pin It on Pinterest