Villáminterjúk a válságról – 22. Balázs (32), informatikus

Balázs Halásztelken él és szoftverfejlesztőként dolgozik egy osztrák vállalkozásnál, ahol az osztrák járványkezelési szabályok érvényesek.

Ami a home office-ban történő munkavégzést illeti, információ-technológiai területen a magyar cégek is meglehetősen felkészültek. Balázs mégis kivételezett helyzetben érzi magát, hiszen az a gyakorlat, mellyel munkaadója reagált a járványhelyzetre, nem mondható általánosnak a magyar vállalkozásoknál.

Tavaly márciusban, késedelem nélkül állt át a céged home office-ra. Hogyan zajlott az áttérés?

Amikor már sejthető volt, hogy lezárások következnek, a vezetés azonnal megkezdte a felkészülést az átállásra. 2020. március 18-án zárt az ország, de mi már március 13-án, pénteken úgy mentünk haza az irodából, hogy minden készen állt ahhoz, hogy otthonról folytathassuk a munkát.

Mivel, hogyan segíti a munkaadó az otthoni munkavégzést?

Kaptunk egy extra költségkeretet, amiből beszerezhettük mindazt, ami hiányzott otthon ahhoz, hogy komfortosan dolgozhassunk. Volt, aki irodaszéket, új monitort, vagy épp párásítót vett. Én egy profi zajszűrős headset megvétele mellett döntöttem, hogy ne zavarjon a család zaja.

A mentális terhelés csökkentése érdekében energiaszünetet (ennél jobb fordítása nincs) kapunk. Ez havi 1-2 plusz szabadságos napot jelent, aminek az igénybevételét egyeztetnünk sem kell a vezetővel, akkor vesszük ki, amikor szükségét érezzük.

A vezetés arra is odafigyel, hogy továbbra is csapatnak érezzük magunkat. Most is vannak céges rendezvények, igaz, most a Zoom segítségével tartjuk meg őket. Ilyenkor mindenki rendelhet magának kaját otthonra. Elég egy screenshot a rendelésről ahhoz, hogy a cég jóváírja a számla értékét.

A nyári nyitáskor visszarendeltek benneteket az irodába?

Nem. Annyi változás történt, hogy újra lehetővé tették a bejárást az irodába, de szigorú szabályok mellett: Adott team tagjai közül sosem lehetett benn egyszerre mindenki, nehogy egyidőben betegedjen meg a teljes csapat. Az iroda most is nyitva áll, ezek a szabályok továbbra is érvényesek, de most már két oltással kell rendelkezni, és a második oltás utáni 15. napon lehet csak belépni.

Minden feltétel adott volt otthon ahhoz, hogy home office-ban dolgozhass?

Költözéskor eleve úgy alakítottuk ki a házat, hogy legyen egy saját barlangom, ahová a hangszereim és a technikai eszközeim elzárhatók a gyerekek elől. A hely tehát adott volt, a berendezést pedig úgy terveztem meg, hogy vállalható háttér legyen mögöttem, ha be kell kapcsolnom a kamerát.

Élvezed az otthoni munkát?

Már egy éve dolgozom itthonról és igen, nagyon élvezem. Az online megbeszélések három fő felett persze már nem ideálisak, de más hátulütőjét nem látom a home office-nak.

Szerinted hogy alakul a jövő, visszatértek még az irodába?

A cég a kisebb irodájából már kiköltözött, már csak a nagyobb irodát tartja fenn. Úgy gondolom, hosszútávon csak a backoffice fog a klasszikus módon, helyhezkötötten működni, a többi funkciónak fenntartanak majd néhány munkaállomást, ahová szükség esetén be lehet ülni, de alapvetően otthonról fog folyni a munka.

Kiemelt kép: Photo by Danny Meneses from Pexels

Villáminterjúk a válságról – 22. Balázs (32), informatikus

Pin It on Pinterest