Villáminterjúk a válságról – 14. Mária (54), pedagógus

Januárban fertőződtem meg koronavírussal és három hetet töltöttem betegállományban. Szerencsére otthon gyógyultam, kórházi kezelésre nem volt szükség, de így is megviseltek a történtek.

Azóta nehezen uralom a belső félelmeimet. Ki tudja, mennyi ellenanyag termelődött a szervezetemben és az vajon meddig és milyen védelmet nyújt az újabb és újabb vírusvariánsokkal szemben – mondja Mária, aki alsó tagozatos gyerekeket tanít egy általános iskolában a választókerületben.

Az iskolában fertőződtél meg?

Valószínűleg igen, a kollégáimon és a diákjaimon kívül más szoros kontaktom nem volt abban az időszakban. Másik három kollégám is megbetegedett akkoriban, ez is amellett szól, hogy az iskolában kaphattam el a koronavírust.

A betegség idejére táppénzt kaptam. A KLIK elvileg felkínálja a lehetőséget, hogy kérvényezzük a teljes fizetés kiutalását, de a gyakorlatban mindenféle akadályt gördít a kérvényező elé. Legalább nyolcféle igazolás, csatolmány kell a kérvény mellé. Az egyik kolléganőm október óta nem tudta elintézni, hogy megkapja a teljes fizetését, a másiknak pedig mire becsatolta az összes anyagot, elvesztették a táppénzes papírját, kezdheti elölről a procedúrát. Mondanom sem kell, én sem kaptam még meg a különbözetet.

Most hogy érzed magad?

Testileg jobban, lelkileg kevésbé. A kormány továbbra sem hajlandó előre sorolni a pedagógusokat az oltási tervben. Most ugyan digitális oktatás van, de már a nyitásról beszélnek, a tanárok pedig továbbra sincsenek átoltva, miközben a gyerekek akár észrevétlenül terjeszthetik a vírust. A fertőzöttek átlagéletkora jelentősen csökken, senki sincs biztonságban, az sem, aki már átesett a fertőzésen.

Említetted, hogy több megbetegedés is történt a munkahelyeden. Hogyan kezelte a vezetés a járványhelyzetet?

Hagyták eluralkodni a teljes bizalmatlanságot. A tanárok a gyerekektől félnek, a szülők a gyerekeket féltik a tanároktól. Karanténra nem kötelezték a kontaktokat, a fertőzöttek száma egyre csak emelkedett, mégsem került szóba az iskola bezárása. Csak tudnám, ki előtt akart a vezetés tetszelegni, kinek és miért akartak megfelelni?! A KLIK-nek vagy egyenesen a kormánynak?! Nem akartak kilógni a sorból és bevallani, hogy bizony itt olyan a helyzet, hogy zárni kell?!

Neked is van iskolás gyermeked, az ő iskolájában mi a helyzet?

Ugyanez a felelőtlen vezetői magatartás és mellé totális káosz. Rengeteg elmaradt óra, a tananyaggal sehol sincsenek. Bőven lett volna idő egy digitális házirend kidolgozására, de az sem jött össze. Így állhat elő az a helyzet, hogy a gyerek reggel egyest kap egy este 8-kor kiadott házi feladatra. Az ilyen esetek kihatnak a teljesítményre, a tanulási kedvre és alapvetően aláássák a tanár-diák kapcsolatot. Nem is tudom, ezek után hogy térhet vissza az oktatás a normál kerékvágásba.

Kiemelt kép: Caleb Oquendo fotója a Pexels oldaláról

Villáminterjúk a válságról – 14. Mária (54), pedagógus

Pin It on Pinterest