Villáminterjúk – 30. Új utak az ellenzékiségben – Péter, karikaturista

Hogyan lesz egy sportolóból, aki a Testnevelési Egyetem atlétika és tenisz szakán végzett, ellenzéki karikaturista? – Elmeséli nekünk maga a mester, Szórád Péter.

Csepelen, a Béke-téren nőtt fel Péter, ahol 13 évesen beválogatták a kezdő/kölyök focicsapatba. Tanárának hamarosan feltűnt kiemelkedő ruganyossága, így került a Csepel SC atlétikai szakosztályához, ahol 2-3 év alatt ifibajnok lett. Lényegében innen indul komplex sportpályafutása.

1960-1977 között versenyszerűen atletizált, országos bajnokságot nyert és kijutott a Római Atlétikai Bajnokságra. Legjobb teljesítménye a 219 cm (29 évesen, ugrotta), akkor egészen fantasztikus teljesítménynek könyvelték el itthon – az akkori világranglistán 23. helyen állt.

Technikája a klasszikus hasmánt technika, ami 6-8 év alatt lehet elsajátítani, míg a flop technika (íves nekifutás-háttal ugrás) elsajátítása 2-3 év, ráadásul könnyebb jobb eredményt produkálni. Ma a világrekord 245 cm.

Mivel a szocializmus időszakában volt aktív, így a versenyzés közben a bújtatott profizmus jegyében a Csepel Művekben dolgozott gépésztechnikusként. Ez annyit jelentett, hogy amíg nem voltak látványos eredmények, addig napi 1-2 óra időkedvezményt kapott edzésre a versenyző. Viszont ha elkezdte hozni az eredményt, akkor kivették a napi munkából és teljes szívvel készülhetett a versenyeire.

Közben bejött életébe a tenisz szeretete felesége és lányai sportválasztása kapcsán, és ebbe is beleásta magát – így lett élete része a teniszedzőség. 1987-től 2017-ig – amikor a pálya használhatatlanná vált – a Csepel SC edzője.
Ebben annyira elmélyült, hogy egy labdajátékoknál alkalmazható teljesítmény tesztelő és értékelő rendszert dolgozott ki, amit a Magyar Szabadalmi Hivatal be is fogadott újdonságkutatásként. A pontosság és teljesítmény mérésének számszerűsítését lehetővé tévő találmánya, mára mások által részben meg is valósult.

Önfejlesztő karikaturistaként 2016-tól készíti alkotásait saját és ismerősi körének politikai mozgósítására. Kb. 300 darab karikatúrája készült el eddig, színes és fekete/fehér verziókban. Hisz a kormányváltás szükségességében és sikerében – amihez a karikatúrái segíthetik elvezetni a gondolkodó bizonytalanokat.

Megerősítő érzés Péter közelében tartózkodni és látni, hogy a kreatív elme új utakat keres és talál az ellenzékiségben is.

Villáminterjúk – 30. Új utak az ellenzékiségben – Péter, karikaturista

Pin It on Pinterest