Választókerületem mesteremberei – 29. Péter rádió- és magnógyűjteménye

Az 1968-ban szemétre vetett ORION gyártmányú Mézga rádió ma már egy impozáns rádió- és magnógyűjtemény gyűjtemény első és egyben legemlékezetesebb darabja.

A Majosházán élő Péter történetét olvashatjátok.

Péter egész életében orvosi műszerész technikusként dolgozott. Ugyan pályája nehezen indult, a Puskás Tivadar Technikumba ugyanis előbb nem vették fel – valószínűleg azért, mert édesapja református lelkész volt -, később azonban mégis orvosi műszertechnikus vizsgát tett, sőt, rádió-televízió műszerész képesítést is szerzett.

A 60-as években még nem voltak álláskereső internetes portálok. Péter a fejébe vette, hogy az István Kórház orvosi műszerjavító műhelyében fog dolgozni, és addig járt a nyakukra, míg végül felvették. Kezdetben EEG-ket, EKG-kat, betegellenőrző monitorokat, defibrillátorokat javított, aztán minden mást is. Majdnem 17 évig dolgozott itt, ahol az összes kórház és körzeti orvosi rendelő műszereit javították.

Pályafutása során művese-technikusként is dolgozott: a Bajcsy és a MÁV Kórház művese osztályát egy kollégájával együtt szerelték be és indították el. EKG szakasszisztensek képzése során műszerismeret óraadó volt, a tankönyvük műszerismeret részét is ő írta. 1970-ben a Kardiológiai Intézetben az elsőként épült kardiológiai intenzív osztály orvosműszaki berendezését is ő építette ki.

Az István Kórházban történt, ahol az egészségügyi ellátás mellett egyéb, a Fővárosi Tanácshoz tartozó központi funkciók is helyet kaptak, hogy a liftszerelő műhelyben dolgozók közül valaki kidobott egy Mézga rádiót. Péter hazavitte és ettől kezdve szaporodni kezdtek a rádiók otthon. Akkoriban Erzsébeten laktak, és Péter a lomtalanításokon vadászott a rádiókészülékekre.

A rádiógyűjteményben ma már 300-nál is több rádió van, köztük katonai rádió is fellelhető. Péter kedvence mind közül a Pacsirta névre hallgató ORION AR 612-es modell. A gyűjteményt gazdagítja továbbá 100 feletti számban szalagos és kazettás magnó – köztük a világ első kazettása, amit a Philips gyártott – és néhány lemezjátszó is. A világ legnagyobb szalagos magnó gyűjteménye Terényben Nagy Vilmosé, A magyar orsósmagnó gyártás története című könyv szerzőjéé, aki arra inspirálta Pétert, hogy gyűjteményét szalagos magnókkal tegye még színesebbé. Van aztán néhány egyéb érdekesség is, pl. egy orvos írnokok által használt diktafon, amit a 60-as évekig használtak és amin lábpedállal továbbították a szalagot, egy hordozható EKG a 70-es évekből, egy pulzusmérő szintén a 70-es évekből és egy LB telefon. Ezt a 40-50-es években használták elsősorban üzemekben, gyárakban, de a MÁV-nál is, azon tulajdonságánál fogva, hogy mindig a következő állomást kapcsolta.

A kincsek ellepik a házat és a padlást. A hobbi azonban mindig csak hobbi volt és már úgy tűnik, az is marad. Pénzt Péter sosem csinált szakértelméből leszámítva azt a pár javítást, amit az ismerősöknek végzett.

Kiemelt kép: Saját fotó
További fotók a gyűjteményről

Választókerületem mesteremberei – 29. Péter rádió- és magnógyűjteménye

Pin It on Pinterest