Választókerületem mesteremberei – 26. Erdődy-György Attila Ottó, Yart fajáték

Egy különleges, sok szépséget és – a tömegtermelés világában – számtalan nehézséget megélő mesterség művelője mutatja be most alkotóközegét.

Ahogy belépünk a „birodalomba”, megszűnik a rohanás és átadja magát az ember az apró, kifinomult részletekben való elmélyülésnek.  A minőségi játékkészítés nem foglalkozás, hanem hivatás. Engem elvarázsolt.

A fajáték elkészítése népi hagyományunk és szokásaink bemutatása mellett egy középkori életforma átültetése is egyben modern (műanyag) világunkba. Ha valaki szívvel-lélekkel csinálja, akkor az egész életén nyomot hagy és ahogy belépsz az életterébe (ház kapuját átlépve), már egy másik atmoszféra vesz körül és telnek az órák – beszippant a természetesség érzése, nincs műanyag, nincs tömegérzés, személyesen szólítanak meg a művészi részletek. Kézbe venni, megforgatni, megsimítani a megtervezett játékelemeket – megérteni, mi az értékgazdag környezet.

Erdődy-György Attila Ottó asztalos, fajáték készítő mester és feltalálónál jártam.

A „Yart” fantázia név a Erdődy-György család utolsó betűjéből (Y) és a művészet szó angol megfelelőjéből (Art) tevődik össze, így mozaikszó. Régi szerelem ez, tulajdonképpen már 1998-óta készülnek a saját tervezésű fajátékok. A gyermekkori élmények Attilára meghatározó hatással voltak, hiszen a kovács szakmát művelő nagyapai örökség az érzés – a régmúlt iparos szakmák iránti tisztelet.

1991-ben végezett bútorasztalosként és döntött egy saját faipari vállalkozás életre hívása mellett.

A vállalkozás nagyon sikeresen indult, ráadásul Attilát vonzotta a megmérettetés lehetősége is, így sokat pályázott tervezett játéktárgyaival és számtalan elismerést be is gyűjtött az évek során. Mindennél beszédesebb, hogy három alkalommal lett (1999, 2000, 2008) Magyar Termék Nagydíjas, kitüntetett alkotó. Az első fajáték kiállítása Szerencsen a Rákóczi -várban volt 1999-2000-ben, a második 2008 és 2019 karácsonya közt volt látogatható Várpalotán a Thury -várban.

A mester tervezett játékai szálkamentesen, éleket elvéve, natúr változatban, vagy ételfestékkel színezve készülnek, majd természetes olajjal, méhviasszal kezelve kerülnek eladásra. Közel 400 db különféle csoport- és fejlesztő játék található meg a mester kínálatában, amiből óvodák, bölcsődék is sokat rendeltek az évek során.

Attila igazi feltaláló-tervezőként sok alkotására tekint büszkeséggel: a Vitéz várjátékra, a Yartika-Yart babajátékokra, a GYO gurulósokra és a Kacsalábon Forgó Palotára, a Várhokedlire, a Rönkbabaházra – ezek örökre szívhez nőtt alkotások.

A tervezés-készítés-eladási rendszerből a 2009-es év hozta meg továbblépést, erősödő igény jelent a kulturális alapú interaktív foglalkozásokra és művészeti napokon való programszerű bemutatkozásokra és a vállalkozás fejlesztésére:

  • 2009-ben létrehozta a falujában a YART NAPOT, ahol családias légkörben, az egyes kézműves metodikák, népművészeti ágak képviselőivel karöltve biztosítottak tartalmas kikapcsolódást az érdeklődőknek.
  • 2015-ben hívta életre az ALKOTÓ-házat, ahol az érdeklődő gyermekek a mester útmutatása mellett olyan játékokat készíthetnek, melyek az első lépéstől az utolsóig saját alkotások.
  • 2016-ban indította el a YART GYALULÓ-műhelyt, azzal a nem titkolt céllal, hogy az asztalos szakma előgyakorlati helyeként, a 13-14 éves korosztállyal foglalkozva megszerettesse a szakmájában rejlő szépségeket. Elemi erővel dolgozik benne az igény alkotóként, hogy ráirányítsa a figyelmet a kétkezi szakmunka felbecsülhetetlen értékére.
  • A Yart pince „Üreg” egy családi múzeumként üzemel – ott jártamkor rám ez tette a legmélyebb benyomást, hiszen árad a helységből a család és ősök iránti mélységes tisztelet, a jövőbe vetett remény, az igényesség és az életszeretet. Pincehidegben beszélgettünk vagy egy órát, de nehéz volt kiszakadni az ott ért hatás alól.
  • A családi ház kerítését palafestményekkel borítva lényegében egy állandó időjárásálló utcatárlatot hívott életre a környezeti művészeti nevelés jegyében. És folyamatosan készülnek a művészeti igénnyel megfestett felületek a birtokon.

Ottjártunkkor mindent áthatott az egyértelmű üzenet – Attila szíve-lelke benne van munkájában.

Hisz abban, hogy identitásunk megőrzésének egyik módja, ha ősi mesterségeinket, azokhoz kapcsolódó hagyományainkat életben tartjuk, és nemzedékről nemzedékre bemutatjuk.

A kreativitás birodalmában jártam, ahol számtalan ötlet, terv van előkészítés alatt vagy vár éppen megvalósításra. Keressétek bátran az alkotóházat, mert lesznek nyári táborok, ahol Attila családjával -feleségével, Tündével -, szeretettel várják a kis érdeklődőket. Keressétek őket, és adjunk új lendületet az alkotói fantáziának, készülhessenek el a modern mesefigurák hagyományosan fából is – és máris lelke lesz egy játéknak.

Választókerületem mesteremberei – 26. Erdődy-György Attila Ottó, Yart fajáték

Pin It on Pinterest