TISZTA SZÁNDÉK VITA – 9/12. A CEU elüldözése

Sorozatom 9. részében elemezzük a 2018-es év szimbolikus ügyét, a CEU elüldözését.

Ha még emlékeztek, 2017-ben Orbán Viktor ezt mondta a CEU elleni támadások legelején:„Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset. Ez nem fair a többi magyar egyetemmel szemben. (…) Magyarország egy olyan ország, amely a tudást támogatja, de a csalást nem tűri el.”

Hol itt az aljas szándék? Ott, hogy Orbán akkor is pontosan tudta, hogy szó sincs itt csalásról, szó sincs jogosulatlan előnyről. Abszurd érvelésében azt állította, hogy az országnak hátránya származik abból, hogy az egyik egyetemén külföldön is diplomával elismert tudást adnak. Valójában persze ezt ma sem gondolja. Hazudott, hogy politikai számításból hátrányba hozza az ország polgárainak egy részét.

A Közép-európai Egyetem = CEU hitvallása:
“Egyetemünk multikulturális jellegéből adódóan teret nyújt különböző, sőt néha ellentétes álláspontok találkozására, elősegítve ezzel a helyi és egyetemes érdekek, illetve az eltérő szellemi és a gyakorlati megközelítések közötti határvonal és átjárhatóság elmélyült megértését.”

Bár a CEU (Central European University) 1995 óta engedéllyel működött Magyarországon, a LEX CEU miatt a 2020-2021-es tanévtől kezdve nem indíthatott az Egyesült Államokban akkreditált oktatási programokat Budapesten, mivel a magyar kormány nem kötött nemzetközi szerződést New York állammal, ami a CEU amerikai otthona. Így 2020-tól kezdődően az oktatási programoknak legnagyobb részét Bécsbe kényszerült áthelyezni.
Az Európai Unió Bíróságának 2020. október 6-án megállapította, hogy a LEX CEU sérti a WTO/TRIPS megállapodást, a szolgáltatásnyújtás szabadságát és az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket is.

A CEU egy olyan nemzetközileg elismert posztgraduális felsőoktatási intézmény, amely a közgazdaságtan, a társadalom- és politikatudomány által felvetett kérdések megvitatásának jelentős műhelye. 2007. október 14-ig Soros György volt az egyetem kuratóriumának elnöke.
A CEU-n van ösztöndíjas, ingyenes és fizetős képzés. Az ösztöndíjakat jellemzően Magyarországnál rosszabb helyzetben lévő országok szegényebb diákjai kapják. Ők ebből a pénzből fizetik a szállásukat és más költségeiket, míg az egyetemre járnak Budapesten. A képzésért a tehetősebb nyugati diákok fizetnek, és nekik kevésbé okoz gondolt bérelni egy itteni lakást. A magyarok jelentős része ingyen, vagy relatív kisebb ösztöndíjjal tanul az egyetemen (ez szakonként azért változó), és közülük értelemszerűen sokaknak szállásra nincsen gondja. Addig, amíg a CEU Budapesten van.

A fizetős nyugati diákok jelentős része a bécsi lakásbérlet költségét is ki tudja majd gazdálkodni, tehát nem nekik lett ez drámai helyzet. A szegényebb diákokról pedig ösztöndíjjal és kollégiummal várhatóan továbbra is gondoskodik majd az egyetem.
Ehhez képest a magyar egyetemisták közül sokaknak számára egy csapásra elérhetetlenné vált a CEU, mert még ha továbbra is ingyen tanulhatnak majd, kevesek tudják a bécsi tartózkodást kifizetni. Egyértelmű volt, hogy visszaesik a CEU-n tanuló magyar diákok száma.

A CEU-ra azért járt a külföldi és magyar diákok döntő többsége, mert az Egyesült Államokban is elismert diplomát ad. Van néhány kurzus, amit Magyarországon is akkreditáltak, beiktatták itthon kötelező elemeket, de ezek önmagukban nem fenntarthatóak. Nem fognak ingázni az oktatók Bécsből Budapestre, a CEU nem tart fenn infrastruktúrát, hogy három és fél diáknak órát tartsanak.

Az ügyben sehol nem találjuk a tiszta szándékot ma sem. A tudomány, a fejlődés, gyermekeink jövőjét érintő egyik legaljasabb húzásuk, annyira kisstílű volt az egész.

A tudomány kiirtásának előzménye és folyamata:
2014-Orbán bejelenti, hogy orosz hitelből új atomerőmű…
2014-Tusványos az illiberális állam meghirdetése…
2014-Norvég Alap elleni hatósági eljárások megindítása….
2017. április 4-én a parlament törvénymódosítása LEX CEU
2017. április hazai és nemzetközi tüntetések
2017. május 17. EP határozat: az első Sargentini-jelentés
2019. január 1-től ellehetetlenítik az egyetem működését
2021. Európai Bíróság ítélete: a Lex CEU sérti az uniós jogot, így visszavonásra került.

A kérdéses jogszabály-módosítás csak a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintette, és gyakorlatilag teljesíthetetlen feltételeket támasztott a hazai működéséhez. A törvény miatt döntött úgy a CEU, hogy képzéseinek nagy részét Bécsbe költözteti.

CEU reakciók
“Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon… Elüldöztek egy intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi értékeit követi, és helyette meghívtak egy intézményt, amely a Kínai Kommunista Párt abszolút irányítása alatt áll”

A CEU kijelentette, hogy továbbra is Ausztriában maradnak, “egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit.” Kutatási és egyéb, oktatást nem jelentő tevékenységeikkel továbbra is maradnak Budapesten, de nem teszik ki magukat újra “egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek”.

Mit tanultunk belőle?
Azt kellene mindenkinek megértenie, hogy senki sem tudja minden kérdésre a választ, így a kritika értékes, az önreflexió pedig nem gyengeség, hanem erény.
Az volt a baj a CEU-val, hogy ablak volt a világra. És ez a baj az Akadémiával is: a korszerű tudományt – hacsak nem magyar őstörténetről, sumerológiáról, rovásírás-kutatásról van szó – nem lehet bezárkózva csinálni, csak nemzetközi integrációban.
Nagyjából ennyit jelent a CEU-ügy: nem a CEU költözött Bécsbe, hanem az a remény, hogy a 21. századhoz tartozunk.

A CEU elüldözése azt mutatja, hogy aki mást gondol a világról, mint a Fidesz, annak nincs helye Magyarországon. A CEU működése semmilyen társadalmi csoport érdekeit sem sértette, senkinek sem lesz attól jobb, ha már nem itt működik az egyetem.

A valós tét ma is az, hogy egy bezárkózó, retrográd, múltba révedő ország leszünk/vagyunk-e, vagy szellemileg és kulturálisan integrálódunk a 21. századba. Modern Európa, vagy keleti despotizmus: e között választunk, mert itt és ma két világkép küzd egymással.
A CEU nem egy önálló ügy volt, ahogy nem volt az a filozófusok ellen indított hadjárat, vagy a Kishantos beszántása, de a KT bedarálása sem – hanem egy háború fontos vesztett csatája, egy végvár eleste. Ezért lett ügy a CEU, ezért lett ügy az akadémia függetlensége, mert mindez nem egyes intézmények sorsáról, hanem két világszemlélet harcáról szólt. És szól most is…

2022 áprilisában lesz esély szavazatoddal a normalitást támogatni és visszavezetni Magyarországot arra az útra, ahonnan 2010-ben letértünk.
Kormányváltás. Április 3.

TISZTA SZÁNDÉK VITA – 9/12. A CEU elüldözése

Pin It on Pinterest