TISZTA SZÁNDÉK VITA – 7/12. Ócsa. Lakóparkot a pusztába

Sorozatom 7. részében elemezzük a 2016-es év szimbolikus ügyét, az ócsai lakópark csődjét.

Egy jelenlegi lakos kérdése világítja meg legjobban az egész projekt értelmetlenségét”:
Semmi rosszat nem szeretnék mondani a helyre, otthonom lett, de nem tudom felfogni, miért épp ide rakták?”

A nagyszabású, eredeti terv az volt 2011-ben, hogy minimum 66 hektáron, több ütemben, összesen 500 könnyűszerkezetes ház fog megépülni Ócsán, a bajba jutott devizahiteles családokat megsegítendő. Ócsa és Gyál között épülő telep első üteme is késett, végül összesen 80 családi házat sikerült megépíteni, ami szép lassan, 2015-re népesült be. 2016-ra pedig már hatályon kívül is helyezték a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó kormányhatározatot – ekkor vált biztossá, hogy becsődölt az elképzelés és már soha nem épülnek újabb házak az ócsai lakóparkban. Nem lesz több ütem.
Sokak szerint el sem kellett volna kezdeni…

Lakópark a semmi közepén
2011. kormányhatározat: ócsai lakópark megépítése.
2013. első ütem elkészült: 79 család lakta (lakosok fele kiskorú).
2015-re telt meg.
2016. hatályon kívül helyezték a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programról szóló 2011-es kormányhatározatot.
2019. az ócsai önkormányzat lett a szociális lakópark kezelője, szerződésben vállalta, hogy két évig nem emel bérleti díjat.
2021. lejárt a bérleti díjra vonatkozó moratórium, és így piaci alapú bérleményeket csinálhattak az eredetileg szociális alapon épült lakótelepi ingatlanokból.

Miért ott? Miért Ócsa?
A 2,7 milliárdos beruházást már indulásakor számos kritika érte.
– Legfőbb ellenérv volt, hogy szinte a pusztába, egy elkülönülő, infrastruktúrától, munkahelyektől távoli lakóparkba költözés nemhogy csökkentené, de csak növelné a bedőlt devizahitelesek nehézségeit.
– Maga helyszín választása ledöbbentette a szakmát, hiszen az ócsai vasút 5 km-re, az óvoda 5,5 km-re, az általános iskola 6 km-re, a gyógyszertár pedig még egy kicsit messzebb van a teleptől.
– Olyan drágán épült, hogy ennyi erővel, ennyi állami ráfordítással a súlyos helyzetbe került családok a saját otthonaikban is maradhattak volna, a csőd okozta traumát könnyebben elviselhették volna saját megszokott lakókörnyezetükben.
– Voltak, akik szerint inkább az önkormányzatok szociális bérlakás-állományának felújítására kellett volna költeni a milliárdokat és ezekbe beköltöztetni a bajba jutott családokat. Így a bérlakással rendelkező városokban könnyebben találtak volna maguknak munkát a bajba jutottak.
– A lakópark első ütemére elkülönített közel 2,7 milliárd forintból 80 helyett sok száz család problémáján segíthettek volna, ha azt a mintalakópark helyett meglévő, szociális bérlakássá alakítható lakások, családi házak felújításra költik.

Összehasonlításképpen:
– vidéken 7-8 millió Ft-ért lehetett családi házat venni, de fővárosi használt lakást is árultak akkoriban 10 millióért, míg Ócsán házanként 34 millió Ft-ot költött a kormány (Átlátszó).
– ha már drágán épült, mert négyzetméterenkénti félmillió forintból akár passzívházakat is lehetett volna létrehozni a végül fatüzelésűként átadott épületek helyett.
– egy 13. kerületi 100 lakásos önkormányzati bérház ugyanebben az időben 2,2 milliárd forintból épült fel.

Kérdések:
* Miért pont Ócsán?
* Miért így kellett belefogni a devizahitelesek “megsegítésébe”?
* Milyen problémát tervezett megoldani ezzel a kormány, ha 2010. óta több mint 10.000 elhelyezés nélküli kilakoltatásra került sor.
* Kezdetben a Máltai Szeretetszolgálat üzemeltetett ott egy irodát, és a munkatársaik gyakran fuvarozták a segítségre szorulókat valamelyik közeli faluba. De miután elköltöztek, ez a segítség is megszűnt.

Az intézkedés mérlege

POZITÍVUM:
– a bérleti díj valóban kedvező volt, mindössze 16-21 ezer forintot kellett fizetniük a lakóknak a ház méretétől függően 2021-ig. (Ekkortól szűnt meg az önkormányzatra vonatkozó bérleti díj emelési moratórium és emelhető 3-szorosra a bérleti díj)
– minden házhoz egy ezer négyzetméteres kert tartozik.

NEGATÍVUM
– Így, hogy csak 80 ház épült fel – ritkán jár a busz, a munkahelyek nehezebben elérhetők, mint akár a főváros bármelyik kerületében. Bár a lakópark megépülését megelőző állapothoz képest megháromszorozódott a helyi járatok száma. De ha a pusztába építkezünk, hirtelen a sok is azonnal kevés.
– Sok kitelepülőnek nincs autója. Nekik egy nagyobb bevásárlás is komoly szervezést igényel, mert a telepen csak apró közért van.
– Ígéretekkel ellentétben se bölcsőde, se óvoda nincs a telepen, pedig legtöbb esetben kisgyermekes családok költöztek ki, (lakosságának fele kiskorú).
– A gyerekeiket iskolába, óvodába vivő szülők (autó hiányában) sokszor órákat kénytelenek a közeli városban tölteni, mire vissza tudnak jönni a lakóparkba. Így több gyermek esetén, van hogy munkát sem tud vállalni az egyik szülő….

Olyan ez, mint egy süllyedő hajó.” – egy ott lakó.

Bár az Ócsai Lakópark a komfortos lakóhely, élettér-megoldás illúzióját adta megépülésekor, mégis kezdetektől minden szakmai és gondolkodó fórum vitatta a helyszín alkalmasságát az infrastruktúra teljes hiánya miatt. Szinte semmi nem teljesült a kezdeti ígéretekből. Nem épült óvoda, nincs SZTK, templom és már nem is lesz. Hol volt a tervben a tiszta szándék???

Az Ócsai lakópark az előkészítetlen és felelőtlen kormányzati döntéshozatal talán legkeserűbb ügye. Az irracionalitás és az állami megalománia áldozatai azon devizahitelesek is, akik számára kizárólag látvány-segítséget adott a kormány.
Döbbentes, hogy mennyire rávilágít a kormány családpolitikájának ellentmondásaira, hogy míg a felső középosztálytól felfelé bőséges kedvezmények állnak rendelkezésre, addig a bajbajutottakat az Orbán-kormány folyamatosan magára hagyja.

Ócsa mára a reménytelenség szimbóluma lett. Épp ezen az ügyön keresztül látnunk kell, hogy a Fidesz arcvesztés nélkül, teljes gátlástalansággal visz végig bármit, ami akár a teljes irracionalitás jegyeit is mutathatja. Állítsuk meg az őrületet.

2022 áprilisában lesz esély szavazatoddal a normalitást támogatni és visszavezetni Magyarországot arra az útra, ahonnan 2010-ben letértünk.
Kormányváltás. Április 3.

Források:

https://index.hu/…/lazitjak_a_felteteleket_az_ocsai…/

https://www.penzcentrum.hu/…/igy-elnek-most-az-ocsai…

https://alfahir.hu/…/bukodi_karoly_ocsa_devizahitel…

https://index.hu/…/2016/10/18/ocsa_devizahitel_lakopark/

http://nol.hu/belfold/egy-filler-nelkul-jottunk-ide-1490163

https://magyarnarancs.hu/…/a-munkaba-jaras-alig…

https://24.hu/…/kesz-vege-nem-bovul-tovabb-az-ocsai…/

TISZTA SZÁNDÉK VITA – 7/12. Ócsa. Lakóparkot a pusztába

Pin It on Pinterest