TISZTA SZÁNDÉK VITA – 1/12. NER

“Legyen béke, szabadság és egyetértés.” Nem lett.

A 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmadosnál nagyobb többséget szerzett, ami lehetővé tette, hogy önállóan is módosíthassák az alkotmányt.

2010. június 14-én fogadta el az Országgyűlés a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát (NENYI), amit csak a kormánypártok szavaztak meg. (fenti idézet innen) A NENYI kimondja, hogy 2010. áprilisában új társadalmi szerződés született(…), amelyben “a magyarok egy új, a Nemzeti Együttműködés Rendszere megalapítása mellett döntöttek”. És ezzel megszületett a NER.

Vajon tiszta volt az eredeti szándék?

A NER legnagyobb önellentmondása, hogy életre hívásától kezdve -nevével ellentétben-, nem nemzeti, és nem együttműködő. Nem lehet nemzeti, amiben a nemzet egyik felét nem vonják be. Az ellenzéki parlamenti pártok a kormányhatározatot egységesen elutasították, mert szerintük a magyar történelem diktatórikus korszakait idézi.

Hogy mennyiben?
Emlékezzünk, hogy 2010-ben még azt is kormányhatározatban rendelték el, hogy a nyilatkozat szövegét minden államigazgatási épületben ki kell függeszteni. Ilyen kötelezően előírt látványelem valamikor a Rákosi-korszakban, az úgynevezett Lenin-sarkok kialakítása volt. Az üzemekben, folyosókon kötelező volt kihelyezni egy asztalt Lenin fotójával, a propaganda terjesztése céljából.

Olyan ez, mint a “Magyarország előre megy! Nem hátra” szlogen, amiről már kiderült, hogy lopott. És nem Tony Blair 2005-ös beszédéből, hanem Rákosi 1946-os politikai beszámolójából. Megérkeztünk. Újabb ellentmondás:
– Az antikommunista, aki kommunista szlogennel fut.
– Együttműködés rendszere, ami szándékosan kirekeszt.
– És a NER bázisa a gránitszilárdságú “közjogi védmű”, a 9x módosított alaptörvényük.

A NER kritikusai szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszere lényege, hogy csúsztat: meghagyta ugyan az állam működésének demokratikus kereteit, ám közben szűkítette a mozgásteret: új, szűkebb kereteket húzott az eredeti lehetőségektől eltérő döntési irányok korlátozásával + csökkentette a választási lehetőségeket.
Ezzel Magyarország az irányított demokráciák útjára lépett. És még csak 2010-ben járunk. Mi ez, ha nem ősbűn? Én innen, a NER-kiépülésétől eredeztetem a diktatórikus (később illiberális) rendszer bebetonozását.

Miért fontosak a NER új keretei?
Mert az új keretek szűkebbek az előzőnél és így bár az értelmezési keret ugyanaz marad, de csökkentett jogokkal bír. A jogok fokozatos csorbításával több legyet is ütöttek egy csapásra. Mert ha a polgár egyezkedni kényszerül alapvető jogairól, akkor az már bőven csapdahelyzet. (Hol vehetek cigit? Mert majd az állam jobban tudja, hol kell cigarettát árulni…) Ilyenkor a rövid távú túlélés érdekében legtöbben elfogadják az új szituációt, ezzel konzerválva egy egészségtelen gazdasági/társadalmi struktúrát. Ezek, ciklusokon átívelő hatalmi pozícióban hosszú távú folyamatokká válnak. De a tapasztalat az, hogy valahogy könnyebb elszenvedni a mozgástér fokozatos szűkülését, mint időben felismerni és tenni ellene. Sajnos.

Ma itt tartunk: felismertünk, teszünk ellene. Ti jöttök választani.

A “NER” tehát egy jó elnevezésnek bizonyul, ha hatalomra törsz.
A Fidesz egyébként is gátlástalan a névadásban:
Ha azt mondja “együttműködés”, akkor kirekesztést ért alatta.
Ha azt mondja “megvédjük”, akkor elveszi.
Ha azt mondja “dübörög a gazdaság”, akkor lesz vidéken is óriásplakát.

Az elnevezéseket viszont csak pajzsként használják, így a Fidesz koncepciója nem más, mint a megoldások helyett jelszavakat kínálni. Ez eddig működött, mert a szlogenek jobban rögzülnek, mint a valóság. A NER-koncepció: kimondja, azzal teljesítette. És működött, pedig: kimondta – nem teljesítette – sőt az ellenkezőjét tette. Papíron megvédték
– a nyugdíjakat: elvették a megtakarításokat.
– a gyerekeket: a médiatörvénnyel/nemváltó műtét elleni népszavazással. De Gyurcsány/Soros/MZP reklámok mehetnek.
– a magyar földet: szétosztották a baráti oligarcháknak.
– az Országgyűlés méltóságát: a számukra kínos kérdésektől.
– a kórházakat/iskolákat: így az igazgató nem dönthet semmiről.
– az ingyenes felsőoktatást: fizetünk, csak nem tandíjnak hívják.

Ez egyszerű csalás. Megtévesztés.
“Mások szándékos, tisztességtelen vagy illegális (pénzügyi, politikai vagy egyéb) előny szerzése érdekében való félrevezetése. A csalás jogtalan haszonszerzésre irányul, ennek elérése végett az elkövető mást tévedésbe ejt, vagy már tévedésben lévő személyt tévedésben tart, és ezzel a cselekményével kárt okoz.”

Miért számít ez?
Mert a tisztességes kormányoknak, vállalatoknak hatékony belső csatornákat és utánkövető mechanizmusokat kellene létrehozniuk a csalás, korrupció feltárása érdekében. Nem pedig szlogenekkel kitakarni a csalást és korrupciót.
Azzal, hogy felcímkézik a lehetséges összes pozitív üzenettel a rendszert aztán módszeresen kizárják belőle a lehető legtöbb társadalmi csoportot – inkorrekt és háborús helyzetet idéznek elő. Így a NER konszolidációja (amiben sokan ma is bíznak), az emberarcú NER, csupán mítosz.

A NER működése összetett, amint ez az elmúlt 12 évben egyértelműen kiderült. A korrupció magában kevésbé problémás így 2022-ben, mint a mögötte bebetonozott feudális mentalitás. A korrupció következetes törvénykezéssel felszámolható lenne, de egy középkori (feudális) szinten megragadt társadalom számára a korrupció elfogadható. “Az orvosnak jár a paraszolvencia, hisz megszoktuk”. Nem jár. Tisztességes bérezés jár mindenkinek és önmagukat fenntartó, professzionálisan kiépített társadalmi alrendszerek járnak a polgároknak.
És itt merül fel a kérdés: Magyarország mennyiben polgári demokrácia, ha hiányzik annak legelemibb feltétele: a polgári társadalom?
Néha olyan érzésem van, hogy Magyarország nem nőtt ki a feudalizmusból, csak a hűbéri rendszert igazítottuk korunk követelményeihez. 2010-ben, a NER létrehozásával a Fidesz a feudalizmust erősítette meg, ahol a hozzá hű emberek hűbérbirtokot (egy-egy céget) kapnak ajándékba.
Ezt akarjuk életben tartani? Szerintem ez a múlt. Váltsunk inkább kormányt és

Legyen Magyarország Mindannyiunké!

Van-e ott kormányzati szinten “tiszta szándék”, ahol kizárnak a “Nemzeti Együttműködés Rendszeréből” minden teljesítményelvet, és csak a feltétlen hűség számít? Ahol egyéni érdekek miatt évtizedre megrekedhet a társadalmi, gazdasági fejlődés, ott nincs és nem is volt kormányzati tiszta szándék?

———————————–

Szerintem a jövő
A “Nemzeti Együttműködés Rendszerével” ellentétben én azt szeretném, hogy váljunk tudatos állampolgárrá. Van felelősségünk, ha hagyjuk tovább hatalmasodni a káoszt.
Az elmúlt 10 évben egy tanulási folyamatnak kellett végbemennie – megtanultunk diktatúrában erkölcsünknek megfelelően élni és aktuálisan döntést hozni. Ideje volt és megtanultunk összefogni.
És itt az idő megtanulnunk kiállni, és jól szavazni áprilisban.

– A pártok meghozták a döntést: összefogtak.
– Én meghoztam egy döntést: vállaltam a kiállást.
– Nektek meg kell hozni egy döntést áprilisban: kire szavaztok.

Zárásképp
A Fidesz, Orbán és a NER legfőbb bűne, hogy szétroncsolták a társadalom szövetét. A fejekben és szívekben okozott kár súlya szinte felfoghatatlan, helyrehozhatatlan pár év alatt. Generációkon átívelő, akár évtizedekig tartó következetes munka lesz felülírni az orbáni gyűlöletgeneráló kódokat és az értelmes párbeszédre nyitott társadalmat felébreszteni.”

Az alkotmányt 6 hónap alatt, a gazdaságot 6 év alatt, a társadalmat 60 év alatt lehet átalakítani.” Dahrendorf
Akkor itt az ideje elkezdenünk. #Kormányváltás2022

Mit várok tőletek, civilektől?
Légy tudatos állampolgár! Írd össze a TE szubjektív 12 ügyet tartalmazó listádat!
Miért, mikor lettél ellenzéki?
Melyik ügy fáj a legjobban az adott évben?
Miért?
Szánj pár percet arra, hogy végiggondold miről is szavazunk 2022 áprilisában! Köszönöm🌿

TISZTA SZÁNDÉK VITA – 1/12. NER

Pin It on Pinterest