Szigetszentmiklós: Olajszennyezés a Kis-Dunán

2020. december 12-én fáradtolaj-szennyezést észleltek a Kis-Duna szigetszentmiklósi szakaszán, a Tebe sor és Rév sor kereszteződésénél elhelyezkedő esőcsatorna kifolyójánál. A szennyeződés pár órával (nappal) korábban került a folyóba.

Szakemberek szerint ez az elmúlt évek legsúlyosabb magyarországi olajszennyezése.

A nyomozást – ami még zajlik – civil természetvédők is segítik 9,7 millió forint nyomravezetői díj megajánlásával (a rendőrségi 2 milliós felhívás mellé). A nyomozati munka sajnos eddig eredménytelen, a közterületi kamerák felvételei és a lakossági észrevételek ellenére.

A lakossági bejelentés hívta fel a szennyezésre a szakemberek figyelmét, akik (Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság) még aznap megkezdték a kárelhárítást. A terület azóta kordonnal lezárt munkaterület.

A szakemberek első és legfontosabb feladata volt meggátolni, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág (RSD) nyíltvízi területeire kijusson az olajszennyezés. A munka az alábbi fázisokban zajlott:
– merülőfal lehelyezése
– a szennyezés -olaj leszivattyúzása a víz felületéről
– a szennyezett iszap és növényzet eltávolítása.

A folytatás brutális. December 30-án az előző szennyezés észlelési helyszínén újabb jelentős mennyiségű olajszármazék jelent meg. A csapadékvíz csatornában 7-8 km hosszan tudták visszakövetni az olaj útját Szigetszentmiklós belterülete irányában.

És a mérleg számokban:
– mintegy 6 ezer liter olaj kerülhetett a Kis-Dunába,
– 1830 m2-en pusztult ki a védett úszóláp,
– károsodott a partmenti növényzet is,
– az érintett állategyedek száma a 10 ezret is meghaladhatja,
– kb. 600 tonna veszélyes hulladékot távolítottak el a területről,
– a becsült helyreállítási ktg. 500 millió forint,
– a természetpusztulás regenerációja pedig 50-60 évre tehető.

A rehabilitáció már megkezdődött. Védettségük okán egyes növényfajok nem ültethetők át, ezért a kitermelt szennyezett iszap helyére olyan talajréteg kerül, mely kedvez az eredeti növényzet gyors visszatelepedésének. A sietség oka az, hogy ne invazív fajok foglalják el a korábbi értékes flóra helyét, hanem az eredeti környezethez hasonló fajgazdagság alakulhasson ki.️

Szigetszentmiklós: Olajszennyezés a Kis-Dunán

Pin It on Pinterest