Dunai Finomító – Szaghatás – Százhalombatta, Szigetcsép, Szigetújfalu, Tököl

A választókerületet járva pontosan körvonalazódnak azok a problémák, amik településeken átnyúlva általános komfortérzet-csökkenéshez vezetnek, egyértelmű okokból.

Sokan panaszkodtok az utóbbi időben, hogy időszakosan ugyan, de roppant kellemetlen a szagszennyezés Százhalombatta környezetében, a Dunai Finomító felől. Széliránytól függően, több körben érintett településeim:

  1. Százhalombatta
  2. Szigetcsép – Szigetújfalu – Tököl
  3. Szigetszentmárton – Halásztelek – Szigethalom – Szigetszentmiklós

A rendszeresen ismétlődő, az utóbbi években a korábbinál intenzívebb olajszagot Százhalombattán és a Csepel-sziget településein is egyértelműen érezni. A MOL által kiadott közlemény a lakosság tájékoztatására ezt tartalmazza, a mostani karbantartási munkálatokra vonatkozóan:

„Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a MOL Dunai Finomító több üzemét időszakosan leállítjuk a 2021. évi tervezett tavaszi nagyjavítások keretében.

A leállást megelőző napokban (március 29. – április 10.) és az üzemek újraindítása alatt (április 26. – május 10.) több olyan technológiai tevékenységet fogunk végezni, amelyek a környező településeken éreztethetik hatásukat.  Az üzemek leállítása, indítása látványos fáklyázással (füsttel, fénnyel), gőzfejlődéssel, valamint esetenként kellemetlen szaghatással, esetleg zajjal járhatnak Százhalombatta térségében. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kellemetlen szag és zaj a lehető legrövidebb ideig és minimális mértékben zavarja a lakosságot.”

A „szaghatás”-sal kapcsolatos panaszok nem mai keletűek. A finomító és a város együtt nőtt, fejlődött az elmúlt most már közel 60 évben. 2000-ig a széliránytól függően háromféle szagot lehetett érezni a városban. Volt “ATEV” szag az állati fehérje feldolgozóból, “erőmű” szag a DHV-ból (Dunamenti Hőerőmű Vállalat) és “finomító” szag a MOL-ból. A tököli üzemet bezárták, a MOL Maradékfeldolgozó üzemet épített 1998-2001 között, aminek következtében megszűnt a nehéz kénes fűtőolaj tüzelés az erőműben. A MOL finomítójában a maradékfeldolgozó mellett több beruházást is megvalósítottak az egyre szigorodó üzemanyag minőségi és környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében. Ezek közül a MOL-szagra legnagyobb hatással a biológiai szennyvíztisztító megépítése volt.
A fejlesztések eredményeként a 2000-es évek közepétől a finomítóból jövő szaghatás minimálisra csökkent, ezt sokan megerősítettétek. Természetesen nem szűnt meg teljesen, mert egy ekkora létesítményben, ahol sok száz km csővezeték, szerelvények, szabályozók, forgógépek ezrei vannak a 100 %-os zártság csak elméletileg teremthető meg. A szaghatás nagyjavítások (leállások, karbantartás) idején, havária esetén időszakosan erősebb is lehet, ezt azonban egy iparváros lakossága el tudja fogadni, ahogy tapasztalom.

Tegyük hozzá, nem volt különösebb reklamálás hosszú éveken keresztül. 4-5 évvel ezelőtt azonban ez a szag elkezdett erősebbé és egyre gyakoribbá válni. A kedvezőtlen szélirány és légköri viszonyok esetenként lehetetlenné teszik a szabadban tartózkodást és a szellőztetést – lakossági jelzések mutatják, hogy nemcsak Százhalombattán, de a környező településeken is. Szakmabeli segítőim szerint a „szag” milyensége miatt nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a tartályok víztelenítő rendszerének nem megfelelő műszaki állapota, a sokkal többféle, nem megszokott tulajdonságú kőolaj feldolgozásának nehézségei és a biológiai szennyvíztisztítóból származó, nagy mennyiségben felhalmozódott szennyvíziszap a fő felelősei a szaghatás jelentős erősödésének. Erre azonban pontos választ csak a MOL illetékes szakemberei tudnak adni.

Korábban teljesen természetes volt, hogy a cég tájékoztatta a várost – a 90-es évek végén a Maradékfeldolgozó építése előtt a Halom TV például élő adásban közvetítette a projektvezető és a környezetvédelmi bizottság elnökének egyeztetését, vitáját a beruházás várost érintő hatásairól.

Valószínűleg a MOL szakemberei vizsgálják a környező települések lakossága számára kellemetlen szaghatás megszüntetésének műszaki lehetőségeit, azonban az ezzel kapcsolatos megoldás, és annak időütemezése nem nyilvános. Jó lenne ezeket a tájékoztatókat, lakossági fórumokat újra bevezetni, akár online formában is, a lakosság megnyugtatására.

Dunai Finomító – Szaghatás – Százhalombatta, Szigetcsép, Szigetújfalu, Tököl

Pin It on Pinterest