Madárkert és madárkórház – Szigetszentmiklós

Az id. László Károly és kedves neje által üzemeltetett László Madárkert 20 éve pihen a Bucka lombos fái között. Azóta évente 50-100 madár fordul meg náluk ellátásért, gyógyításért vagy épp lakóhelyet talál itt magának a védett közegben – élete végéig.

Most épp teltház van náluk. Eddig elszállásolt madárfajok: fehérfüles fácán; tragopán; jákópapagáj; örvös galamb; zöldike; kékfejű erdei gerle; mexikói pirók; afrikai olajgalamb; pinty, harkály; ezüstfácán és sokan mások.

A madárkert madárkórházként működik, amikor sérült egyedeket hoznak be gyógyításra a lakosok és a madárvédelemmel foglalkozó egyesületek, alapítványok. Számtalan okból kerül be hozzájuk védelemre szoruló madár: anyjuk nélküli fiókák; áramütés; égési sérülések; állat/embertámadás; ismeretlen eredetű csonkolás. Általában tudnak segíteni. Sajnos sok a macska-fogott sérülés, és annak 90%-át nem tudják megmenteni a mérgező macskanyál és karmok miatt. Illetve a leeső szárny és láb állapota szinte menthetetlen.

A házaspár már nyugdíjas, így minden idejüket a madarak ápolásával és tájékoztatással töltik. Aktív dolgozóként nehezebb volt megszervezni a folyamatos jelenlétet, de ez ma már nem gond – szeretettel végzik az összes feladatot. Mondjuk 1-2 napnál tovább sohasem mennek el otthonról, hiszen az állatok kötődnek és igénylik Károlyék napi szintű jelenlétét.

A madárlélek mélységére utal, hogy csak akkor teljesen nyugodtak, ha a család van körülöttük. Változás esetén (vendégek; piros póló vagy szem-takaró sapka Károlyon) már aggódnak, nyugtalanok. Érzékenyen reagálnak mindenre.

Károly misszióként tekint az állatvédelemre – rendszeresen hívják iskolai előadások megtartására, óvodás csoportokat fogad. Továbbá minden gyógyítással foglalkozó szervezettel kiváló a kapcsolatuk országos szinten. Most például egy csonkolt szárnyú vércse van náluk biztonságba kihelyezve, mert a befogadó Madárpark segítségüket kérte, amíg megoldják az átvételt.
Természetesen segítenek!

A László Madárkertről itt találsz további információkat.

Kiemelt kép: Saját fotó

Madárkert és madárkórház – Szigetszentmiklós

Pin It on Pinterest