Az RSD-vel kapcsolatos kérdések

Újabb veszélyes, invazív faj jelent meg a Ráckevei-Soroksári Dunában néhány éve, ami idővel a mi térségünkben is súlyos problémákat fog okozni. Előzzük meg!

Mi az a kolokán?
A kolokán, egy Ázsiából származó dísznövény. Vélhetően egy felelőtlen barkács-botanikus „telepítette” évekkel ezelőtt a Dunába, mert megtetszett neki – ami sajnos azóta brutális mértékben elszaporodott. A kolokán évelő lebegő vízinövény. Gyökerei az iszaphoz kapcsolódnak, télen lehúzzák a növényt a víz alá, itt telel át, majd tavasszal újra kinyílik a felszínre. Levele szúrós.

Ez a növény nagyon szereti a foszfort és a tápanyagban gazdag, iszaposodó vizeket. Sőt, tömeges megjelenése sajnos nagyban elősegíti az eutrofizációt. A Dél-Pesti Szennyvíztisztító telep alatti részeken 2018-ra már tömegesen elterjedt, egybefüggő társulásokat létrehozva a nyílt vízfelületeken. Kajakkal, kenuval ekkor már nem lehetett evezni a soroksári Molnár-sziget körül.

Ezen a képen a víztükör lényegében láthatatlan a túlszaporodott kolokán-teleptől.

Kolokán a Kis_Dunán

Mintegy két éve soroksári civilek kezdték meg a Vízügy engedélyével az irtását. Odafigyelés nélkül a kolokán tömegesen fog elterjedni Szigetszentmiklós környékén is pár éven belül, veszélyeztetve az úszólápos területek eredeti növénytársulását és még iszaposabbá téve a Dunánkat.

Teljesen nem biztos, hogy kiirtható már, folyamatosan kell pusztítani a növényt. Irtására csak július 1 – október 31. között van lehetőség. De akár egyetlen megmaradt példány becslések szerint a következő évben 25 növényt képes reprodukálni.

Borzasztó nagy munkát végeznek a soroksári civilek. Kéthetente szerveznek kolokán-szedést, van, aki Dunavarsányból jön segíteni.

Kolokán a Kis_Dunán

Segítsünk nekik mi is, mert a kolokán el fog terjedni délebbre is Miklóstól Ráckevéig. Már az M0 híd alatt is látták néhány példányát és állítólag Dunaharasztiban, a Sport-sziget környékén is felütötte a fejét. 2021-ben még egy alkalommal – október közepén – szerveznek kolokán-gyomláló eseményt. Embert próbáló fizikai munka, de akinek van csónakja (csak a vízfelületről lehet kiszedni ezt a növényt) és szeretne segíteni, azt összekötöm a szervezőkkel! (További eszközök: gereblye, vasvilla, védőkesztyű – mert szúr!)

Az RSD-vel kapcsolatos kérdések

Pin It on Pinterest