Stop Budapest-Belgrád vasútprojekt! – Írásbeli kérdés Orbán Viktorhoz

Számos olyan részletkérdés foglalkoztatja a Dunavarsányban élőket, melyekre a kormány mai napig nem adott választ. Én, az érintettekkel folyamatosan egyeztetve, feltettem ezen aggasztó kérdéseket.

Az ellenzéki előválasztás dk-s képviselőjelöltjeként Pest megye 8. evk-ban, Vadai Ágnes segítségével intéztem kérdést közvetlenül Orbán Viktorhoz:
“Miért nem veszi figyelembe a kormány a Pest megyei civilek aggodalmait a Budapest-Belgrád vasútvonal hatásaival kapcsolatosan?” címmel.

A teljes anyag erre a linkre kattintva olvasható, kivonatolva itt.

1. A nyilvánosan elérhető dokumentumok alapján nem egyértelmű, hogy milyen jogszabály alapján történik a védőtávolságok meghatározása. A tervezett zajvédő falak kialakítása befolyásolja-e akár a hivatkozott rendeletben szereplő, akár az esetlegesen még az Önök kormányzása idején néhány hónap alatt elfogadásra tervezett új jogszabály alapján a védőtávolságok csökkentését?

2. A drasztikusan megnövekedő vasúti teherforgalom élhetetlenné teszi mind Dunavarsány, Dunaharaszti lakóinak mindennapjait az agglomerációban… Kérdésem ezért az, hogy tervezik-e akár Dunavarsány, akár Dunaharaszti esetében a meglévő közúti átjárók szintbeli eltéréssel történő átalakítását. Milyen módon kívánják biztosítani a gyalogosok, kerékpárosok és mozgássérültek akadálymentes átjutását a megnövekedett teherforgalom mellett? Terveznek-e újabb forgalomszámlálást? Az Önök által készített forgalomszámlálás 2020 tavaszán történt, amikor a pandémia miatti korlátozások okán a lakosság többsége otthonról dolgozott és iskolai, óvodai szünet volt.

3. Foglalkoztak-e Önök a térségi civilek által bemutatott alternatív nyomvonal megvalósításának lehetőségével, amely mind a teherforgalmat, mind a nemzetközi vonatközlekedést elterelné a térségben, lakott területen kívülre? Önnek miért nem fontos az itt élő tízezrek véleménye?

4. Terveznek-e sebességkorlátozást az érintett települések belterületén? Amennyiben igen, úgy a tervek szerint milyen sebességgel közlekednének a vonatok Dunavarsány és Dunaharaszti belterületén?

5. A beruházás együtt jár-e Dunavarsányban a 969/31 hrsz-on található egykori bakterház (ma: Bakterház Pizzéria – Szent István tér 1.) és a 15/2 hrsz-on található Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár (Kossuth Lajos utca 2.) épületeinek bontásával, melyek egyébiránt Dunavarsány Szabályozási Terve alapján helyi védelemre javasoltak?

Amint választ kapunk a feltett írásbeli kérdéseinkre, közöljük.

Stop Budapest-Belgrád vasútprojekt! – Írásbeli kérdés Orbán Viktorhoz

Pin It on Pinterest