Dunavarsány: Mi tudható a Budapest – Belgrád vasútvonal felújításáról?

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása egy értelmetlen beruházás, ami több mint 1000 milliárd forintba fog kerülni nekünk, magyaroknak. Minden szerződést és előkészítő anyagot tíz évre titkosítottak. A beruházás első ütemét a Mészáros Lőrinc cégcsoportjába tartozó V-Híd Zrt. kezdheti meg.

Konkrétan: felújítják a Budapest-Kelebia vasútvonalat (magyarországi szakasz), amely mellé párhuzamosan egy teljesen új nyomvonal is épül. Ezen keresztül a görögországi kínai tulajdonú kikötőből érkező árukat szeretné Magyarországra érkeztetni a kormány és itt vámoltatni az EU-ba érkező árut.

Megéri?

Nem.

Az 1000 milliárd forint 15%-át mi fizetjük, a többire pedig a kínaiak adnak hitelt nekünk, amit évtizedekig törleszthetünk majd. A vámokból származó bevétel elenyésző, optimista becslések szerint is 130 év alatt térülhet meg a beruházás, aminek a megtérülésre vonatkozó számításait 10 évre titkosította a kormányzat, de amit az átlagos magyarországi felújítások háromszorosára becsülnek. Egyetlen forint közpénzt sem szabad a Budapest-Belgrád vasútvonalra költeni; ha Kínának vasút kell, akkor fizessen Kína!

Mit történt eddig?

A FIDESZ-kormány már tavaly kiemelten közérdekű beruházásnak minősítette a területet. Ezzel akkor él a kormány, ha nemzetgazdasági érdeknek nyilvánítva szeretne adott témában lényegében szakmai egyeztetés és társadalmi párbeszéd nélkül dönteni. Így sajnos alig lesz joguk az érintett ingatlanok tulajdonosainak. Ez a törvény lehetővé teszi a tárgyalásos hatósági eljárást, amivel fel fogják pörgetni a projektet.

A Demokratikus Koalíció több alkalommal is tiltakozott a beruházás ellen.

Mi történt a napokban?

A héten megjelent kormányrendelet felsorolta azokat az ingatlanokat, amelyeket érinteni fog a beruházás – például Dunavarsányban is.

A 2006 évi LIII. tv. alapján előbb-utóbb hoznak majd egy kormányrendeletet, amiben a beépítési szabályokat, valamint a beruházással érintett építményekre vonatkozó egyedi építési követelményeket meghatározzák. Szóval sem az önkormányzat, sem a lakók nem igazán tudnak ebbe beleszólni. A vonal mentén családok életét teszik tönkre, és a város központi területének arculata gyökeresen meg fog változni.

Mit tehetünk?

Tiltakozzunk minden lehetséges fórumon. Kizárólag a nyilvánosságnak van ereje.

Kiemelt kép: Photo by Irina Iriser from Pexels

Dunavarsány: Mi tudható a Budapest – Belgrád vasútvonal felújításáról?

Pin It on Pinterest