A Duna-part jelene és jövője vállalkozói szemmel – 28. Beszélgetés Tóth Ákossal, a Klub Sirály tulajdonosával

Százhalombatta kertvárosában, Dunafüreden a Csónakházban jártunk. Vendéglátónk, Tóth Ákos, Duna-imádóként a „Dunai Flottilla” egyik működtetője.

A civil szervezet a Dunai Finomítótól kapta meg használatra a Csónakházat a rendszerváltás környékén. A köré épült turisztikai oázist is ő üzemelteti (park+étterem+szállás) – az idők során alakult úgy, hogy többszöri tulajdonosváltás után megvásárolta a tulajdonjogot a területre, csónakházastól, éttermestől, apartman házastól, római útvonalastól.

Százhalombatta, Klub Sirály

Az Önkormányzattal kötött megállapodás értelmében az évtizedek során rögzült „szokásjog” alapján a városiak használhatják a területet áthaladásra a dunai lejárathoz továbbra is. A város érzelmileg kötődik ehhez a 3 hektárhoz, amit évtizedekig szabadon használhatott – így nem borul az eddig kialakult egyensúly. Sőt, Ákos a vízitúrázóknak tett gesztusként ingyen biztosít területet a sátorozásra.

A kiváló éttermet és mesés parkot működtető kft-t megviselte azért a válság, de a 13 fő alkalmazottból senkit sem kellett elbocsátani. Aki távozott, az profilváltás céljából tette, így munkaadóként legalább a létszámleépítés nem terhelte lelkileg. Ákos elmondása alapján szerencsés véletlen volt, hogy a pandémiás időszak egybe esett Finomító karbantartási időszakával, ahol épp külföldi vendégmunkásokat foglalkoztattak, így az üzleti célú vendégfogadás zavartalanul folyhatott, ami nála teltházas időszakokat is produkált.

Az éttermi profilt viszont a pandémia kitörése után azonnal át kellett alakítani teljes kiszállításra – nagyjából 100 menü ebédet tudtak bevállalni naponta, de a bevétel így is harmadára esett vissza. Mivel a konyha a leginkább erőforrást igénylő profil a vállalkozásban, így a szlovák vendégmunkások miatt is a szállásra kezdett áthelyeződni a hangsúly.

A turisztikai paradicsom felújítása jelenleg is folyamatos. Az apartmanházak belseje teljes renováláson ment keresztül, idővel a külcsín hozzáalakítása a következő állomás. Célok, fejlesztési tervek bőven vannak, a tetőbontással megnyitható csillagvizsgálótól, a tanösvény kialakításán át, a római kori katonai tábor szervezéséig, a Csónakház teljes renoválásán át számtalan eleme lehet. A tervek középpontjában a Dunával kapcsolatos fejlesztési lehetőségek, egy önálló Százhalombatta-i Duna-stratégia életre hívása állhat – ami akár egy későbbi egységes választókerületi Dunához köthető infrastrukturális fejlesztési koncepció kereteibe is átültethető a jövőben.

Százhalombatta tipikus példája annak, hogy egy kedvező fekvésű terület hosszú időn keresztül tud otthont adni a különböző kultúráknak. Százhalombatta neve a település nevében is szereplő vaskori halmok miatt ismerős a régészet iránt érdeklődő számára – a mintegy 120 halom i.e. 7-5. században élt emberek sírjait rejtik (Érd és Batta határában), amelynek helyén régészeti parkot hoztak létre. Százhalombatta stratégiai jelentőségére a rómaiak is felfigyeltek, a mai „Dunafüred” nevű településrész területén Matrica [mátrika] néven katonai tábort és települést alapítottak a magyarországi római limes mentén, aminek útvonala átszeli a Csónakházhoz tartozó birtokot.

Római út
Római út

Képek: Saját fotók

További képek a Klub Sirályról

A Duna-part jelene és jövője vállalkozói szemmel – 28. Beszélgetés Tóth Ákossal, a Klub Sirály tulajdonosával

Pin It on Pinterest