A diktatúra, ami életre hívja a hőst

Szóljunk pár szót a hősökről. Navalnij egy közülük, mert minden racionális érv ellenére visszament oda, ahol kínzás vár rá. A bebörtönzött tüntetőkről, akik például Jakutszkban a tegnapi -50 fokos hideg ellenére kimentek érte az utcákra. És jelzik, folytatják.

Kiszámítható világunkban, ritka az a válasz egy aljas rendszer üzelmeire, hogy szembefordulunk vele. Sokszor egyszerűbb a még ugyan stabil rosszat választani, mint a küzdelmet felvállalni valamiért, amiben hiszünk. Különösen akkor, ha ez a valami olyan elvont fogalom: mint szabadság, testvériség, becsület.

Navalnij tisztán és okosan küzd – becsülöm érte. Nem másol, nem trükközik és nem süllyed le a fenyegetős üzengetés szintjére – leleplez, hazatér és bejelenti, hogy nincsenek öngyilkos szándékai.
Ha nem lép időben, ha nem kínál minőségi alternatívát, Putyin akadályok nélkül győzhet ősszel.

Ahol a politikus becsületes és tiszta szívű, tudja mi a dolga. Van politikusi eszme és felelősség, ami nem mérhető az alattomos, kisstílű játszmák szintjén vagy az örökös igazodásban, hanem képes felülemelkedni az egyéni érdekeken, ami Navalnij esetében akár a saját élete.

Navalnij csak a csendes elhatárolódás vagy a bebörtönzés között választhatott. Élrevasalt öltönyös, komoly tekintetű, parlamenti “nagyon dolgozunk” kikímélt szelfi-lehetőség nem lehet ma egy keleti zsarnokságban küzdő politikus osztályrésze. Oroszország, Belorusszia ma a küzdő forradalmárok hazája. Reméljük kitermeli a megújulás iránti vágy a tiszta, valóban közért dolgozó politikai felületeket, hogy magunk mögött tudhassuk a saját maguk gazdagodására emberek életét megkeserítő konspirátorok világát. Én látok erre nyitott bázist. Látok erre nyitott, picit még apatikus, de fellelkesíthető kritikusan gondolkodó tömeget.

Ha egy igazi politikus nem azt teszi, ami racionális, hanem azt, ami népét kivezeti a káoszból – akkor mellé, mögé kell állni. Akár -50 fokban is. Mert a szolidaritás kincs. A szolidaritás nem csupán együttérez, hanem kilépve a komfortzónából – tesz és felvállal.

A szolidaritás akkor ér valamit, ha nyilvános. És mint ilyen, egy diktatúrában sokszor irracionális döntés – ezért kelt félelmet és ezért lehet ereje óriási.

Navalnij a tiszta erőt képviseli. Példaképem.

Montázs: Wikipedia, Twitter

A diktatúra, ami életre hívja a hőst

Pin It on Pinterest