Villáminterjúk a válságról – 24. Petra (34), családanya

Petra Százhalombattán él családjával. Egy nagycsoportos és egy alig féléves kisfiú édesanyja, és 70 éves édesapjának is gondját viseli. Arról beszélgettünk, fiatal anyaként és visszatérőként a munka világába, hogyan élte meg az elmúlt egy évet.

A kisebbik fiad a járvány második hullámának csúcsán született. Ebből következően más volt-e ez a gyermekszülés, mint az első?

A terhesgondozás és a szülés is a szokásos módon zajlott. Az apás szülést nem korlátozták, így a párom jelen lehetett a szülésnél. Viszont a korábbi három nappal szemben már 48 órán belül el kellett hagyni a kórházat, segítőt nem engedtek be, de még a bébihordót sem lehetett az osztályra felvinni. Így a frissen szült kismamáknak egyedül kellett lecipelniük ölben a kisbabát és az összes holmit.

A csecsemőket gyakran ellenőrzi a gyermekorvos. Ezek a találkozók hogy zajlanak?

A csecsemőtanácsadás és az oltások is gördülékenyen mentek az elmúlt fél évben. Úgy vettem észre, a járvány ezen a területen semmilyen fennakadást nem okozott a körzetünkben.

Mikorra tervezed a munkába való visszatérést?

Könyvelőként dolgoztam korábban egy cégnél és a családi vállalkozásban is. A munka ez idő alatt nem lett kevesebb, sőt, inkább több. Emiatt az utóbbiba mihamarabb vissza kell térnem. A gyerekek mellett nagyon nehéz hatékonyan dolgozni, pláne kettő mellett. Ha április 19-én mégsem nyitnak ki az óvodák, a nagyobbik fiamat heti 1-2 napra kénytelen leszek ügyeletbe adni, hogy nappal is tudjak dolgozni, ne csak az esti fektetés után. A beszámolók tekintetében talán lesz egy kis haladék, a könyvelők már lobbiznak azért, hogy a benyújtási határidőt kitolják.

A munkára vonatkozó szempontok mellett milyen nehézségeket okoz az, hogy bezártak az óvodák?

A fiam nagycsoportos, jövőre iskolába megy. Szerencsére már tud olvasni, számolni, azonban logopédiai fejlesztésre szorul. Tavaly három hónapig voltak zárva az ovik, most egy hónapja nincs óvoda, pont az iskolára való felkészülés legfontosabb időszakában. Normál menetben a pedagógiai szakszolgálat heti egyszer küldött ki fejlesztő pedagógust a gyerekekhez az óvodába. Most viszont otthonra küldik az anyagokat, amit nem csak el kell végeztetni a gyerekkel, de videóra is kell venni a gyakorlást. Mindezt a Zoom-ra való áttérés helyett…

A fejlesztés nehézségei mellett is van probléma bőven. A kisfiam nagyon mozgékony, nehéz otthon lefoglalni. A napi teendők, a másik gyerek és a háztartás mellett nem is jut rá elég figyelem és nehéz is ingergazdag elfoglaltságot találni számára. Társak nélkül minden unalmas, és a megszokott óvodai rutin is hiányzik neki.

Szorultatok-e a csecsemőtanácsadás és -oltás mellett valamilyen egészségügyi ellátásra? Ha igen, mik a tapasztalataid?

A nagyobbik fiamnak volt egy szemölcse. Három hónapra kaptunk időpontot a bőrgyógyászaton, de közben a házi gyermekorvost is kerestük email-ben, hogy írja fel a megfelelő cseppet. Hetekbe telt, míg recepthez jutottunk, és mire mennünk kellett volna a bőrgyógyászatra, el is tűnt a szemölcs. Édesapámnak több krónikus betegsége is van, de a pandémia kezdete óta még egy vérvételre sem sikerült eljutnunk vele. Ezek a példák azt támasztják alá, hogy lassú, nehézkes és sokszor késedelmes lett az ellátás az orvosok nagy leterheltsége és pluszfeladataik miatt.

Kiemelt kép: Petra saját fotója

Villáminterjúk a válságról – 24. Petra (34), családanya

Pin It on Pinterest