TISZTA SZÁNDÉK VITA – 12/12. Rejtett privatizáció: vagyonkezelő alapítványok

Sorozatom 12. (ZÁRÓ) részében elemezzük a 2021-as év szimbolikus ügyét, a vagyonkezelő alapítványok terjedését.

Ha emlékeztek, az elmúlt évben több ezermilliárdos vagyon került az államtól a kormánypárt által uralt alapítványokhoz. Nevezzük ezt rejtett privatizációnak.

“2021-ben a rendszerváltáskori privatizációhoz mérhető nemzeti vagyont adott ki az állam kezéből az Orbán-kormány. A több ezermilliárdos összértékűre becsülhető vagyontárgyakat ingyen kapták meg nagyrészt Fidesz-közeli figurák által vezetett vagyonkezelő alapítványok, amelyek ettől kezdve rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával, a legfontosabb országos kulturális intézményekkel, prémium ingatlanokkal, kastélyokkal, valamint milliárdos vállalati részvényekkel. A kétharmados törvénymódosítással a kormányközeli hálózat befolyását a korábbi állami vagyon felett egy jövő évi ellenzéki győzelem esetén is biztosították.

“2021. új NER-es fogalma = KEVKAA KEVKA-k (közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány) korábban az állam által gyakorolt funkciókat és állami intézményeket – egyetemeket, múzeumokat, állami gazdaságokat, értékes ingatlanokat – kaptak meg. Ezt megelőzően az egyetemek és más érintett intézmények felett az állam, a mindenkori magyar kormány gyakorolt kontrollt.
Az új törvény ezt a jogot INGYEN adta át nem állami szereplők, a választott politikusok által nagyjából ellenőrizhetetlen szervezetek kezébe.

Érdekesség, hogy a nemzeti vagyonátruházással kapcsolatban, hogy a Publicus Intézet kutatása alapján:
– a magyarok 62% hallott róla,
– de a fideszesek 54%-a is helyteleníti.
A teljes népesség 3/4-e, köztük a (Fidesz–KDNP-sek 54%) is helytelennek tartja, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz vándoroljon.
Csak 29% hiszi, hogy a kormány így védené a stratégiai állami vagyont, nehogy az külföldiek kezébe kerüljön….a válaszadók 58%-a a kormány azért szervezi ki az állami vagyont, hogy egy esetleges választási vereség után a Fidesz és ne a hatalomra kerülő ellenzék rendelkezhessen felette️!

Aki több mint 500 milliárdot kapott – A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány
Tombor Balázs kormányközeli üzletember hozta létre, ehhez csatlakozott a magyar állam több mint 500 milliárd forintos vagyonjuttatással. Megkapta többek között a Richter- és a Mol-részvények 10%-át, száz milliárdot is meghaladó pénzbeli juttatásokban is részesült, ezek mellett számos értékes fővárosi és vidéki ingatlant is átruháztak az alapítvány részére. Az MCCA fő célja a tehetséggondozás az alapító okirata szerint.
Nem igazán tetszett a több mint 500 milliárd forintos állami vagyont kapó Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak, hogy fideszes háttérintézménynek nevezték a vagyonátjátszást követően. Viszont a bíróság első és másodfokon úgy ítélte meg, hogy a tényekből okszerűen le lehet vonni ezt a következtetést.
Így ma már jogerősen “fideszes kisgömböcnek” lehet nevezni a legnagyobb vagyonkezelő alapítványt.

Éles fordulat – változik a retorika
– eddig a kormánypártok egyik fő kritikája ugyanis a megelőző kormányokkal szemben az volt, hogy azok „elherdálták” a nemzeti vagyont, például a MOL és a Ferihegyi Repülőtér privatizácójával, amiket vissza kell szereznie az államnak.
– innentől cél, hogy újabb közintézményeket tegyenek „a mindenkori kormánytól” függetlenné, azt sugalmazva, hogy „az állam, aki eddig a “jó-gazda” volt, innen “rossz-gazda”
Eddig központosítottak, innentől kiszerveznek. Ugyanazzal a lendülettel. És táboruk határozottan együtt ingadozik az új szlogennel. Egészen döbbenetes vakság.

Ellentmondások:
* Eltér ez a kiszervezés a korábbi privatizációtól, annyiban, hogy a több ezer milliárdnyi állami intézményt és vagyontárgyat ezúttal nem pénzért vásárolták meg az új tulajdonosok, hanem ingyen kapták meg
*több esetben még pénzt is kaptak mellé
* még látszatra sem piaci alapon osztják szét az állami vagyont, hanem nyíltan politikai alapon
*a kiszervezés során most a kormány nevezte ki a vagyonkezelők kuratóriumainak első tagjait, azonban a jövőben az új tagokról már a meglévők dönthetnek majd
*a kuratóriumokba Fidesz-közeli személyeket, politikusokat delegáltak, így az intézmények feletti ellenőrzés az államtól a párthoz, illetve annak informális hálózatához került át
*a vagyonkezelő alapítványok nem magáncégekkel vagy magánalapítványokkal azonos jogállásúak, hiszen a kuratóriumok vezetőit a parlament elvileg lecserélheti – ehhez azonban a tavalyi alaptörvény-módosítás alapján kétharmados többség kell.
*az alapítványi kiszervezés könnyedén válhat a teljes privatizáció, az ingatlanok, intézmények magánvállalkozóknak vagy magánszemélyeknek történő eladásának előszobájává…

Az egyetlen korlátozás az eladással kapcsolatban az, hogy az egyes vagyonelemekre az állam, mint alapító elővásárlási, a részvénytársaságok esetében vételi jogot kapott. Vagyis, ha valamelyik alapítvány eladásra kínál egy egyetemet vagy kastélyt, akkor azt az állam 90 napig pénzért „visszavásárolhatja”.Azaz milliárdokért visszaszerezheti az állam az ingyen elajándékozott közvagyont.

Vélemény:
A most még alapítványi kézben lévő magánalapítványok később akár magánvállalkozóknál is kiköthetnek. A közvagyon így veszíti el, közvagyon jellegét. Nekem nem tetszik ez az illiberális lenyúlás…

MÉRLEG:
Az átalakulás után az egész országban csak öt állami egyetem marad: az ELTE, a BME, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.
Ez azt is jelenti, hogy Budapesten kívül egyáltalán nem maradt állami fenntartású egyetem.
FELFOGJUK mit lop el a FIDESZ-KDNP?Váltsunk kormányt!

2022 áprilisában lesz esély szavazatoddal a normalitást támogatni és visszavezetni Magyarországot arra az útra, ahonnan 2010-ben letértünk.
Kormányváltás. Április 3.

TISZTA SZÁNDÉK VITA – 12/12. Rejtett privatizáció: vagyonkezelő alapítványok

Pin It on Pinterest