Gyűlölködés vagy kritika? – Nem mindegy!

Ahhoz, hogy értsük egymást, újra kell tanulnunk beszélgetni. Ehhez elsőként fogalmaink tisztázása szükséges. Nézzük!

Gyűlölet❌ Kritika✅
Jelentésük, ha kommentelnénk:

Gyűlölet: egy állandósult (aktív) negatív érzelmi állapot, személy, állat, tárgy vagy emberi csoportok, esetleg elvont fogalom iránt. Jellemzője a gyűlölet tárgyának teljes elutasítása, utálata, teljes megsemmisítése iránti mindent eluraló vágy. A gyűlölettel élő elutasítja a tényeket.
A gyűlölet a gyűlölő személyiségét is rombolja: kicsinyessé, elvakulttá és igazságtalanná tesz. Célja a támadás, a másik elértéktelenítése, megsemmisítése. A gyűlölet lezár – nincs benne fejlődés.

Kritika: egy tett, egy döntés, egy folyamat bírálata – értékelő vélemény. Személyes megítélés érvek mentén történő kifejtése.Az elfogulatlan kritika nem tartalmaz személyeskedést. A kritika célja feltárni a valóságot, vitát kezdeményezni. A kritika vége nyitott.

Kérek mindenkit, hogy aki bárhol negatívan megnyilvánul; nem kérdez, hanem ítéletet mond; sőt felkérdez – előtte tájékozódjon.Kizárólag arról formáljunk véleményt, aminek tudjuk a jelentését, és sokkal kevesebb lesz a sértődés, félreértés.

A minőségi ellenzéki politizálás lényege az, hogy TÉNYEK mentén folyamatosan reagálunk a napi politikai aktualitásokra. A kritikai gondolkodás megjelenése alapvető követelmény, hiszen nem értünk egyet a regnáló kormány SZÁNDÉKAIVAL és elítéljük az elmúlt 11 év szlogen-kormányzását, irányítottan gyűlöletkeltő akcióit és a demokratikus értékek napi szintű csorbítását, a hatalommal való folyamatos visszaélést.

Ezeket megnevezni, ezekre rámutatni = kritika. A tényeken alapuló kritikát nem szabad összekeverni a gyűlölettel, mert egyre szűkül a rés, ahol a társadalom tagjai kommunikálhatnak egymással.

Nekem szerencsém van a követőimmel, mert nyitott, érzékeny és érdeklődő a csapat, de sajnos látom, hogy ez nagyon ritka.
Maradjunk ilyenek és valóban létrehozunk egy erős értékközösséget, ahol még a másként gondolkodó is szívesen megnyilvánul, ha képes azt kritikai alapon tenni. És vagytok itt jó páran.

Gyűlölködés vagy kritika? – Nem mindegy!

One thought on “Gyűlölködés vagy kritika? – Nem mindegy!

 • 2021.11.29. at 22:04
  Permalink

  Nagyon jól összeállitott anyag. Gratulálok mindenkinek aki ebben részt vett.
  Hűen tükrözi Teodora munkáját, aki teljes szívvel dolgozik azon, hogy a térség lakóinak gondjait megoldja. A Dunának a minősége mindannyiunk érdeke. Örülök, hogy Teodóra erre az ártalmas vizinővényre is odafigyelt, és segít ennek a megszüntetésében.
  A másik közös probléma a Budapest – Belgrád vasút építése nemcsak a friskális jellege miatt, hanem az érintett telepűléseken felmerűlő problémák miatt. Nagyra értékelem, hogy már most kiáll az érintett telepűlések érdekében.
  Remélem, hogy sokan értékelik odadó munkáját és 2022-ben Ő lesz a Pestmegye 8. Választókörzet Országgyűlési képviselője!
  Azért azt még meg kell említeni, hogy Kocsís Éva is szakértelmével nagyban hozzájarult a kampány sikeréhez.Nagyon jó csapatépítő volt. Ebből is kaptunk ebben az összeállításban is egy kis ízelítőt.
  A tiszra beszéd is egy értelmes, fontos dolog, mert türhetetlen ahogy az emberek kommunikálnak egymással. Reméljük, hogy a parlamentben is elérik a megválasztott képviselők, hogy a tiszta beszéd ott is érvényesüljön.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest