A baloldali kormányok alatt lényegesebb több gyereket vállaltak a szülők, mint az elmúlt 12 évben bármikor

“Semmi nem számít, csak hogy van-e gyerek” Orbán Viktor – Mekkora Fidesz lózung a diagram függvényében!

A baloldali kormányok alatt lényegesebb több gyereket vállaltak a szülők, mint az elmúlt 12 évben bármikor. Hiába nevezi “családbarátnak” politikáját, ha ettől nem születik több gyerek.
A népesedés szakértők szerint a családpolitikával önmagában egyébként sem lehet megállítani a népességcsökkenést. Magyarországon családpolitikára sokat költünk, de nem hatékonyan és ezek a programok önmagukban mégsem segítik a népesedési problémánk megoldását. Mint a lenti grafikon mutatja…
Akkor valami nem működik.

Nézzük!
Az 1990-es években az egész kelet-európai régióban visszaesett a gyermekvállalás. A rendszerváltozással fellazultak az addig korábban biztosnak hitt keretek, és a gyermekvállalás is megszűnt az önmegvalósítás fő formájának lenni.

A svéd vagy a holland nők sokkal tovább várnak az első baba megszületésével, de mivel több az önmegvalósítási lehetőség, mégis több gyermeket szülnek, mint mi.
A jó családpolitika és népesedéspolitika nem a hálószobában kutakodásról szól. Fő célja nem is a gyermekszám növelése (!), hanem a nők munkaerő-piaci részvételének javítása, az esélyegyenlőség megteremtésével. “Ehhez a férfiakat is bevonják a gyermekek gondozásba az apakvótával,” amihez hasonló ötletek az Egységben Magyarország szociálpolitikai programjában is szerepelnek. “A svéd családok például csak akkor jogosultak a 16 hónapnyi gondozási idő teljes hosszát igénybe venni, ha abból legalább 3 hónapot az apa használ fel + olyan egyéni adózási sémát alkalmaznak, hogy ne alakulhasson ki a családon belül a gondozói és a keresői feladatok különválasztása.”

De ez csak az egyik oldal. Emellett sok országban vannak a rugalmas és jó minőségű szolgáltatást nyújtó bölcsődék. Vannak példák, ahol a gyermekelhelyezés rugalmasabb, például támogatják a képzett dadust alkalmazókat, valamint nagyon fejlett bölcsőde- és óvodarendszert fejlesztenek.

De a legszimpatikusabb családpolitika, ahol a (franciák) bekerül a pici 3 évesen a rendszerbe és ingyenesen biztosítanak mindent érettségiig (ingyenes ebédet, foglalkozásokat, tankönyv).
A szülők teljes munkaidőben dolgozhatnak. Ezenfelül sok helyen a családi pótlék, adózás is kifejezetten a két- és többgyermekes családoknak kedvez, például csak a második gyermektől jár a családi pótlék.
A holland családpolitika a részmunkaidős foglalkoztatással csinál nagyobb kedvet a családalapításhoz. Egy állásra két részmunkaidős munkavállalót alkalmaz – így a családra marad idő.”

Magyarország már 2013-ban is óriásiak voltak a családtámogatási kiadások GDP-hez viszonyított arányát tekintve, azóta pedig folyamatosan nőnek az erre fordított összegek. És mégsem népesedik a magyar…
Fontos lenne, hogy ne lehessen kormányfüggő a családpolitika, mint ma. A családok annak tudatában tervezzék a gyermekeket, hogy kiszámítható családtámogatások mellett, a gyermekneveléshez közvetetten kapcsolódó szegmensekben is minőségi fejlesztések fogják segíteni a gyermeknevelés nehéz útján. Szükség lenne magasabb színvonalú egészségügyi ellátásra, oktatási rendszerre, nagyvonalú (9 hónapos) álláskeresési járadékra, munkanélküli ellátásra, ha az egyik szülő elveszíti a munkáját. A magyar közgondolkodásból hiányzik a lekövető gondoskodó támogató politika kikényszerítésének igénye. A kormányzat kegyet gyakorol itthon a kiváltságos rétegek támogatásával.

Európában ott születik több gyermek, ahol rugalmasabban kezelik a gyermekvállalás és a munkaerő összeegyeztetésének kérdését. A gyermeknevelésre nem úgy tekintenek, hogy az kizárólag az anya kompetenciája, hanem a férfiak is egyenrangú félként vállalhatnak benne szerepet.
Váljunk ilyen országgá.
Legyen Magyarország Mindenkié!

A baloldali kormányok alatt lényegesebb több gyereket vállaltak a szülők, mint az elmúlt 12 évben bármikor

Pin It on Pinterest